Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 1 ώρα
Σερβίρει : 8
Ζαχαρονόμος : 4
Χρόνος αναμονής : 4 ώρες (αναμονή & φούρνος)

Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;

Υλικά

προετοιμασία:

για τη ζύμη:

για τη διακόσμηση:

ΠορτογαλίαBolo ReiΚέικΓλυκιά ΚουλούραΒασιλόπιταΑποξηραμένα ΦρούταΦλουρίΚράνμπερις

προετοιμασία:

Από το προηγούμενο βράδυ, έχουμε βάλει σε ένα μπολ τα κράνμπερις μαζί με το πόρτο ή το cherry να μουλιάσουν και να τραβήξουν.

για τη ζύμη:

Ανακατεύουμε καλά τη μαγιά με το γάλα να διαλυθεί και προσθέτουμε 1 κούπα από το αλεύρι μας. Το σκεπάζουμε κι αφήνουμε όπως είναι αυτό το μείγμα, για κάνα 15λεπτο, να δράσει η μαγιά. Θα δούμε πως ο χυλός θα αφρίσει. 

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα ξύσματα και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα και στο τέλος, βάζουμε τον χυλό της μαγιάς. Σταματάμε το μίξερ. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας, μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη και γυαλιστερή ζύμη. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσουμε με το μάτι λίγο ακόμη αλεύρι (όσο πάρει). Αφού τελειώσουμε με τη ζύμη μας, την ανοίγουμε και ρίχνουμε μέσα τα κράνμπερις στραγγισμένα από το ποτό, όπως και τις γλασαρισμένες φλούδες από τα πορτοκάλια και τα άλλα εσπεριδοειδή που έχουμε διαλέξει . Διπλώνουμε τη ζύμη, σα να κρύβουμε μέσα της τα φρούτα, σχηματίζοντας μια μπάλα. Της ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι και την τοποθετούμε σε έναν κάδο. Τον σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τον αφήνουμε για 2-3 ώρες είτε μέσα στο θάλαμο του φούρνου είτε κοντά στο καλοριφέρ, να διπλαστεί ο όγκος του ζυμαριού. 

για τη διακόσμηση:

Αφού γίνει διπλάσια η ζύμη μας, της ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο με τον εξής τρόπο: Όπως την έχουμε στον πάγκο της κουζίνας μας, μπήγουμε τον αγκώνα μας στο κέντρο της μπάλας και με τα χέρια μας ανοίγουμε την τρύπα. Για να μην κλείσει, μπορούμε να τοποθετήσουμε στο κέντρο ένα γυάλινο μπουκάλι στο πάχος που θέλουμε να υπάρχει το κενό. Χτυπάμε ελαφρώς με ένα πηρούνι τον κρόκο και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης μας. Πάνω στο κέικ "κολλάμε" τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς κι από πάνω, πασπαλίζουμε τη ζάχαρη. 

Με προσοχή βάζουμε πάλι το ζυμάρι μέσα στον κάδο, τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε ξανά σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιάσει και πάλι τον όγκο του. 

Ψήνουμε το κέικ μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 30'. 

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

Σχετικές συνταγές