Κατηγορία: Κέικ , Γιορτινά Γλυκίσματα
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Από το προηγούμενο βράδυ, έχουμε βάλει σε ένα μπολ τα κράνμπερις μαζί με το πόρτο ή το cherry να μουλιάσουν και να τραβήξουν.
Ανακατεύουμε καλά τη μαγιά με το γάλα να διαλυθεί και προσθέτουμε 1 κούπα από το αλεύρι μας. Το σκεπάζουμε κι αφήνουμε όπως είναι αυτό το μείγμα, για κάνα 15λεπτο, να δράσει η μαγιά. Θα δούμε πως ο χυλός θα αφρίσει.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα ξύσματα και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα και στο τέλος, βάζουμε τον χυλό της μαγιάς. Σταματάμε το μίξερ. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας, μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη και γυαλιστερή ζύμη. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσουμε με το μάτι λίγο ακόμη αλεύρι (όσο πάρει). Αφού τελειώσουμε με τη ζύμη μας, την ανοίγουμε και ρίχνουμε μέσα τα κράνμπερις στραγγισμένα από το ποτό, όπως και τις γλασαρισμένες φλούδες από τα πορτοκάλια και τα άλλα εσπεριδοειδή που έχουμε διαλέξει . Διπλώνουμε τη ζύμη, σα να κρύβουμε μέσα της τα φρούτα, σχηματίζοντας μια μπάλα. Της ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι και την τοποθετούμε σε έναν κάδο. Τον σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τον αφήνουμε για 2-3 ώρες είτε μέσα στο θάλαμο του φούρνου είτε κοντά στο καλοριφέρ, να διπλαστεί ο όγκος του ζυμαριού.
Αφού γίνει διπλάσια η ζύμη μας, της ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο με τον εξής τρόπο: Όπως την έχουμε στον πάγκο της κουζίνας μας, μπήγουμε τον αγκώνα μας στο κέντρο της μπάλας και με τα χέρια μας ανοίγουμε την τρύπα. Για να μην κλείσει, μπορούμε να τοποθετήσουμε στο κέντρο ένα γυάλινο μπουκάλι στο πάχος που θέλουμε να υπάρχει το κενό. Χτυπάμε ελαφρώς με ένα πηρούνι τον κρόκο και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης μας. Πάνω στο κέικ "κολλάμε" τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς κι από πάνω, πασπαλίζουμε τη ζάχαρη.
Με προσοχή βάζουμε πάλι το ζυμάρι μέσα στον κάδο, τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε ξανά σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιάσει και πάλι τον όγκο του.
Ψήνουμε το κέικ μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 30'.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.
Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό!
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.
Όταν τελειώσω τη διακόσμηση, τοποθετώ πάνω στη βασιλόπιτα ένα λαδόχαρτο και αφού το έχω στρώσει το πατάω λιγάκι σε όλα τα σημεία με το χέρι. Έτσι, η άχνη ζάχαρη που έχω πασπαλίσει θα μείνει!
~
Στη βασιλόπιτα βάζω το φλουρί μετά το ψήσιμο. Στο τσουρέκι το βάζω πριν το ψήσιμο!
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.