Κατηγορία: Διάφορα , Γιορτινά Γλυκίσματα , Finger... Dessert!
από το χρήστη: Ορφέας
Ιδιαίτερο γλυκό, ιδανικό για τις γιορτές, κάτι ανάμεσα σε σκαλτσούνια και κουραμπιέ από τα νησιά μας.
Στον κάδο του μίξερ και σε μεσαία ταχύτητα χτυπάω το βούτυρο, τη ζάχαρη και τον χυμό να αφρατέψει το βούτυρο, για 5 'περίπου. Κοσκινίζω στο μείγμα το αλεύρι λίγο-λίγο να το αφομοιώσει και το μπέικιν και δουλεύω. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω στο μείγμα χλιαρό νερό όσο πάρει, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη, η οποία να μην κολλά στα χέρια. Τυλίγω με μεμβράνη το ζυμάρι και το αφήνω για 30' να ξεκουραστεί.
Στο μπλέντερ ψιλοκόβω την καρυδόψιχα και την αμυγδαλόψιχα. Σε ένα μπολ ενώνω τους ξηρούς καρπούς, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και το λιωμένο βούτυρο κι ανακατεύω ζωηρά με ένα κουτάλι. Σε ένα μπολάκι διαλύω το μέλι στο καυτό νερό και το προσθέτω στο μείγμα της γέμισης. Ομογενοποιώ.
Με τη βοήθεια μιας κούπας ή μιας στρογγυλής αλλά μεγάλης κουπ πατ, κόβω κομμάτια από τη ζύμη. Τα γεμίζω με μια κουταλιά από τη γέμιση και τα κλείνω, σαν μαντιλάκι. Μπορώ να τους δώσω το κλασικό σχήμα που έχουν και τα σκαλτσούνια ή να φτιάξω δικά μου. Ό,τι μου είναι πιο εύκολο. Αν οι άκρες δεν κολλάνε, χρησιμοποιώ λίγο νεράκι. Επίσης, αφού έχω κλείσει το μαντιλάκι, το πατάω στις άκρες του με ένα πιρούνι. Έτσι και θα σταθεροποιηθεί αλλά και θα δώσω σχήμα στο γλυκό μου. Αραδιάζω τα πουγκιά σε ένα φύλλο σιλπάτ ή σε ταψί, το οποίο έχω καλύψει με λαδόχαρτο.
Ψήνω τα πουγκιά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30' περίπου.
Βγάζω τα πουγκιά από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν καλά. Τα ραντίζω με όσο ανθόνερο θέλω και τα πασπαλίζω ή τα βουτάω σε μπόλικη άχνη ζάχαρη. Με αυτό τον τρόπο, θα κολλήσει η ζάχαρη στο υγρό και στην επιφάνεια.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.