Συνταγές για γλυκά

πτι φουρ με μαρμελάδα μούρων

Συνταγή πτι φουρ με μαρμελάδα μούρων

πτι φουρ με μαρμελάδα μούρων

Κατηγορία: Finger... Dessert! , Μπισκότα-Κουλουράκια

από το χρήστη: Φοίβη

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι μαρμελάδα κάνετε κέφι, εντείνοντας ή οξύνοντας την τελική γεύση από τα βουτήματά σας.

Υλικά

Διαδικασία

Παίρνω πολύ λεπτό ξύσμα από τα μανταρίνια μου ή αν θέλω, μπορώ να το δουλέψω λίγο ακόμη στο μπλέντερ. Σε ένα κατσαρολάκι σιγοβράζω για 4'-5' τον χυμό από τα μανταρίνια μαζί με τα καρφάκια γαρίφαλου (ολόκληρα). Αφαιρώ τα καρφάκια, ρίχνω στο κατσαρολάκι τα ξερά μούρα και τα βράζω, μέχρι να απορροφήσουν τελείως τον χυμό. Τα αφήνω στην άκρη να κρυώσουν.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν, τη ζάχαρη, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και το αλάτι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που να θυμίζει ψίχουλα ψωμιού. Προσθέτω τα αβγά και συνεχίζω το χτύπημα. Χύνω λίγο-λίγο και το γάλα, έως ότου πετύχω μια λεία ζύμη. 

Αλευρώνω ελαφρώς τον πάγκο της κουζίνας μου, μεταφέρω το ζυμάρι εκεί και το δουλεύω ελάχιστα με τα χέρια, ανοίγοντάς το. Μεταφέρω τα αποξηραμένα φρούτα στο μπλέντερ και τα κόβω. Τα ρίχνω πάνω στην ανοιγμένη ζύμη μου και ζυμώνω ελάχιστα με τα χέρια, να πάνε παντού. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ακόμη αλεύρι στο ζυμάρι.

Στρώνω λαδόχαρτο στη σχάρα του φούρνου ή χρησιμοποιώ δισκάκι ή φύλλο σιλπάτ. Αλευρώνω ελαφρώς τον πάγκο μου και ανοίγω το ζυμάρι σε πάχος περίπου 2εκ.. Παίρνω μια κουπ πατ 5εκ. και κόβω δίσκους από τη ζύμη. Ό,τι περισσέψει, το δουλεύω λιγάκι και το ξανανοίγω με τον πλάστη. Αραδιάζω τα πτι φουρ πάνω στο λαδόχαρτο και με αλευρωμένο δάχτυλο, σχηματίζω μια μικρή λακουβίτσα στο κέντρο, σα φωλίτσα, από τα μισά βουτήματα. Με ένα πινελάκι αλείφω την επιφάνεια με ελάχιστο γάλα και γεμίζω τη λακουβίτσα με τη μαρμελάδα ή το σιρόπι. 

Σημαντικό: Αν δεν έχω σκοπό να ψήσω αμέσως τη ζύμη, κόβω με κουπ πατ τα πτι φουρ μου, τα αραδιάζω σε ανοξείδωτο δίσκο ο οποίος να χωρά στην κατάψυξη, τον καλύπτω με μεμβράνη και καταψύχω.

Ψήνω τα πτι φουρ μου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (γκάζι: 6) για 10'-12', μέχρι οι μπουκίτσες να έχουν φουσκώσει και πάρει ένα ευχάριστο χρυσαφένιο χρώμα. 

Σημαντικό: Αν έχω καταψύξει τα βουτήματα, τα βγάζω όπως είναι από την κατάψυξη και τα ψήνω στους 180°C (γκάζι: 4) για 20'-25'.

για τη γέμιση:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω σε αφράτη σαντιγί την κρέμα γάλακτος. Προσθέτω το ξύσμα, το εκχύλισμα και την άχνη κι αναδεύω με μια σπάτουλα. Γεμίζω τα μισά πτι φουρ με την κρέμα μου και τα καλύπτω, σαν σάντουιτς, με τα άλλα μισά. Αυτά που έχουν την μαρμελάδα σαν καπελάκι!

(η συνταγή είναι κοσκινισμένη από τον Jamie Oliver)

~δοκίμασέ το!~

Σχετικές συνταγές

μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας!

κουβερτούρα, ζάχαρη

μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας!

Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!

~

Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα. 

~

Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους

Κουλούρια κανέλας

λάδι, πορτοκάλι

Κουλούρια κανέλας

Τα κουλουράκια τα διατηρώ για 1 μήνα περίπου σε αεροστεγές δοχείο.
Μπισκότα σοκολάτας

αβγά

Μπισκότα σοκολάτας

Διατηρώ τα μπισκότα σε ένα αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα.
Μπισκότα με μελάσα!

ζάχαρη, μελάσα, κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ

Μπισκότα με μελάσα!

Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά. 

~

Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη  και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
 

Μπισκότο με μέλι

μέλι, αβγά

Μπισκότο με μέλι

Μπορώ να χρησιμοποιήσω αντί της κρέμας βουτύρου μαρμελάδα της αρεσκείας μου και να κολλήσω τα μπισκότα. Απλώς έτσι θα γίνουν ακόμη πιο γλυκά!
Κουλουράκια πορτοκαλιού!

κρόκος αβγού, πορτοκάλι, αλκοόλ

Κουλουράκια πορτοκαλιού!

Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!

~

Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.

~

Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.

Σοκολατένια μπισκότα με φυστικοβούτυρο!

μαύρη ζάχαρη, κουβερτούρα, σοκολάτα γάλακτος, φυστικοβούτυρο, αβγά, φιστίκι αράπικο

Σοκολατένια μπισκότα με φυστικοβούτυρο!

Πολύ νοστιμα μπισκότα, που αν και δεν είναι όμορφα οπτικά αναστατώνουν τον ουρανίσκο με την κουβερτούρα και το συστατικό-έκπληξη: το φυστικοβούτυρο!
μπισκότα σοκολάτα-πορτοκάλι... ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ!

μαύρη ζάχαρη, σοκολάτα-πορτοκάλι, κουβερτούρα, πορτοκάλι, αμύγδαλα

μπισκότα σοκολάτα-πορτοκάλι... ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ!

Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...

~

Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!