Κατηγορία: Διάφορα , Γιορτινά Γλυκίσματα , Finger... Dessert! , Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: glykatzou
Οι κουραμπιέδες μου είναι έτοιμοι όταν πάρουν ένα ανοιχτό ξανθό χρώμα. Δεν το παρακάνω με το ψήσιμο, γιατί θα σκληρύνουν πολύ.
~
Αφού ψήσω την πρώτη φουρνιά και προχωρήσω με το δεύτερο ταψί, φροντίζω να το αφήσω 3'-4' λιγότερο χρόνο, διότι ο φούρνος μου είναι ήδη πολύ ζεστός και στην κατάλληλη θερμοκρασία. Αν λοιπόν έψησα την πρώτη δόση των κουραμπιέδων μου για 25', έχω το νου μου στη δεύτερη δόση γύρω στα 20'-22'.
Καβουρδίζω τα αμύγδαλα και κατόπιν τα χοντροκόβω στο μπλέντερ ή με το γουδοχέρι. Στον κάδο του μίξερ και με το φτερό ή το σύρμα χτυπάω τη μαργαρίνη, το βούτυρο και τη ζάχαρη, να αφρατέψουν. Ξεκινάω από την 1η σκάλα για 1' κι ανεβάζω την ταχύτητα μέχρι το 3, έτσι ώστε να ενσωματωθούν καλά και σταδιακά όλα μου τα υλικά. Προσθέτω το κονιάκ, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τη βανίλια κι ενσωματώνω.
Σε ένα μπολ κοσκινίζω καλά το αλεύρι και προσθέτω το μπέικιν. Ανακατεύω πρόχειρα με ένα πιρούνι. Κατεβάζω ταχύτητα στο μίξερ και ρίχνω λίγο-λίγο το αλεύρι στο μείγμα, όσο πάρει. Ρίχνω τα καβουρδισμένα αμύγδαλα κι ανακατεύω να πάνε παντού. Η ζύμη που έχει προκύψει, θα πρέπει να είναι αφράτη και να μην κολλά.
Αλευρώνω ελαφρώς τον πάγκο μου και μεταφέρω τη ζύμη εδώ. Τη δουλεύω λιγάκι να ζεσταθεί και να γίνει πιο εύπλαστη. Με τον πλάστη ανοίγω τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και με κουπ πατ σε διάφορα σχήματα κόβω δίσκους. Μπορώ ακόμη να πλάσω με τα χέρια μου μπαλάκια και να τα πατήσω (σαν μπιφτεκάκια), ώστε να θυμίζουν cookies.
Αραδιάζω τους άψητους κουραμπιέδες σε ταψί, το οποίο έχω καλύψει με λαδόχαρτο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25'-30', ανάλογα με το πάχος και το μέγεθος που έχω δώσει στις μπουκιές μου.
Αφήνω τους κουραμπιέδες μου να κρυώσουν λιγάκι και τους ραντίζω με ανθόνερο. Κατόπιν τους ρολάρω μέσα σε ένα μπολάκι που έχω μπόλικη άχνη. Αν δε μ'αρέσει το ανθόνερο, ραντίζω τις μπουκίτσες μου με λίγο νερό, ώστε να κολλήσει επάνω η ζάχαρη.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.