Συνταγές για γλυκά

λουκούμι τριαντάφυλλο

Συνταγή λουκούμι τριαντάφυλλο

λουκούμι τριαντάφυλλο

Κατηγορία: Διάφορα , Finger... Dessert!

από το χρήστη: Φοίβη

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να φτιάξετε σπιτικά λουκούμια. Θέλει λιγάκι ένστικτο η ιστορία, αυτό είναι όλο. Κατά τα άλλα, οι δόσεις είναι σωστές και "βγαίνουν". Το μόνο που χρειάζεστε είναι καλό, υπομονετικό ανακάτεμα για το μείγμα και η προετοιμασία να είναι σωστή. Φυσικά μπορείτε να προσθέτε διάφορες γεύσεις στα λουκουμάκια σας και να κάνετε παραλλαγές. 

Υλικά

Διαδικασία

Καβουρδίζω πριν ξεκινήσω τα αποφλοιωμένα (λευκά, ωμά) αμύγδαλα. Σε ένα μπολάκι, μουλιάζω για λίγα λεπτά καλά τις ζελατίνες μέσα σε μπόλικο νερό. Παράλληλα γεμίζω την κούπα με το κορν φλάουρ ή το νισεστέ με λίγο από το νερό που έχω υπολογίσει (τα 500ml) κι ανακατεύω πολύ καλά με ένα κουτάλι, να διαλυθεί καλά η σκόνη και να μην έχει γρομπαλάκια.

Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνω το υπόλοιπο μετρημένο νερό και τη ζάχαρη. Κάποιες συνταγές δίνουν ίδια ποσότητα νερού-ζάχαρης, φτιάχνοντας όμως τα λουκούμια διαπίστωσα ότι παραβγαίνουν γλυκά, αν υπολογίσετε ότι θα τα καλύψετε και με άχνη στο τέλος. Γι'αυτό δίνω τα 450-480γρ. ζάχαρης, αντί για 500γρ.. Αν όμως θέλετε πολύ-πολύ-πολύ γλυκά λουκουμάκια, ακολουθήστε την αναλογία 1:1. Έχω το μάτι στο έντονο κι ανακατεύω τη ζάχαρη έως ότου διαλυθεί τελείως με μια ξύλινη κουτάλα. Στραγγίζω καλά με τα χέρια τα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτω στην κατσαρόλα. Ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθούν τελείως. Κάπου εδώ το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει. Προσθέτω και το διαλυμένο κορν φλάουρ, ανακατεύω μια γύρω και χαμηλώνω (μεσαία προς χαμηλή φωτιά) την ένταση.

Ανακατεύω συνεχώς κυκλικά αλλά και στο κέντρο της κατσαρόλας, για να μη μου κολλήσει καθόλου το μείγμα. Μέσα σε 15' το πολύ, θα έχει μεταμορφωθεί σε μια κολλώδη, υπόλευκη "κρέμα", δείγμα ότι το μείγμα "έδεσε". Αν βουτήξετε ένα κουτάλι στην κατσαρόλα και σηκώσετε την "κρέμα", ουσιαστικά θα στέκεται, θα έχει πήξει. Αφήνω το μείγμα για ακόμη 45' περίπου (σύνολο 1 ώρα), μέχρι το μείγμα να χρυσίσει. Πριν αποσύρω, προσθέτω στο μείγμα 1 κ.σ. ροδόνερο και 1/2 καπάκι (περίπου 1 κ.γλ. κοφτό) χρώμα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μου. Εγώ χρησιμοποίησα κόκκινο, γιατί ήθελα κάτι πιο έντονο και ζωηρό. Ανακατεύω ζωηρά να πάει παντού το χρώμα και το υγρό.

Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει καλά. Ετοιμάζω στο ενδιάμεσο το δισκάκι μου. Διαλέγω μια φόρμα ή ένα κεσεδάκι, ανάλογα με την ποσότητα που κάνω και το ύψος που θέλω να έχω τα λουκουμάκια μου. Αυτή που χρησιμοποίησα εγώ είναι 14x23 εκ.. Στρώνω λαδόχαρτο στη βάση και τα τοιχώματα, ώστε να αφαιρείται εύκολα το μείγμα. 

Αφού κρυώσει καλά το μείγμα για τα λουκουμάκια μου, γεμίζω με αυτό το φορμάκι και λειαίνω την επιφάνεια. Το αφήνω 1 βράδυ (ή 6 ώρες min.) να στεγνώσει. Την επομένη ανασηκώνω το λαδόχαρτο και τοποθετώ το ορθογώνιο λουκούμι στον πάγκο της κουζίνας μου. Με ίσιο, μεγάλο μαχαίρι κόβω το μεγάλο λουκούμι σε μπουκίτσες, στο μέγεθος που θέλω. Εάν χρειαστεί, λαδώνω λιγάκι το μαχαίρι για να κόβει πιο εύκολα. Αφήνω τις μπουκιές 1-2 μέρες σε δροσερή θερμοκρασία (όχι στο ψυγείο!) να στεγνώσουν καλά. Τότε μόνο το λουκούμι "γερνά" και δεν απορροφά την άχνη, στην οποία θα το τυλίξετε. Ο λόγος που το κόβετε σε μπουκιές μετά το 6ωρο, είναι για να στεγνώσει πιο γρήγορα.
 

για το πασπάλισμα:

Γεμίζω ένα μπολ με την άχνη. . Ρολάρω πολύ καλά και από όλες τις πλευρές τα λουκούμια μέσα στην άχνη και τα αποθηκεύω σε κουτί, σε δροσερό και ξηρό μέρος. Θα χρειαστεί να φτιάξω χωρίσματα σαν ορόφους, με τη βοήθεια από αντικολλητικό χαρτί. 

~δοκίμασέ το!~

Σχετικές συνταγές

Χειροποίητα Marshmallows

μέντα, αλκοόλ

Χειροποίητα Marshmallows

Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

αβγά, γιαούρτι, αμύγδαλα, πορτοκάλι, ρόδι

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη. 

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

αβγά, φουντούκια, κακάο, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια. 

~

Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

λουκούμια, φύλλο, αβγά, αμύγδαλα, ροδόνερο

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
ζαχαρωμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού

πορτοκάλι

ζαχαρωμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού

Εναλλακτικά, μπορούμε να κόψουμε σε λεπτές φέτες όλο το πορτοκάλι, φροντίζοντας όμως με το βράσιμο να το ξεπικρίσουμε καλά. Επίσης, αντί για πορτοκάλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι. ~ Εάν θέλουμε, μπορούμε να βουτήξουμε τα πορτοκαλένια μπαστουνάκια σε λιωμένη κουβερτούρα αντί να τα περάσουμε από ζάχαρη!
μαλακές μπάρες σοκολάτας με φιστίκι Αιγίνης!

φιστίκι Αιγίνης, αλκοόλ, μάρτσιπαν, κάστανα, μέλι, κουβερτούρα

μαλακές μπάρες σοκολάτας με φιστίκι Αιγίνης!

Ευχάριστη, γευστικά, αυτή η συνταγή για μπάρες με πουρέ ή μάρτσιπαν κι επικάλυψη σοκολάτας! Δε θα ξαναγοράσετε ετοιματζίδικες...
μπαστουνάκια σοκολάτα-λεμόνι...

σοκολάτα γάλακτος, πραλίνα, πορτοκάλι, λεμόνι, αμύγδαλα

μπαστουνάκια σοκολάτα-λεμόνι...

Ωραιότατες γλυκές μπουκίτσες, τις οποίες μπορείτε και να χαρίσετε μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί!
σοκολατάκια κροκάν! γιαμ γιαμ...

αμύγδαλα, λεμόνι, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, λικέρ

σοκολατάκια κροκάν! γιαμ γιαμ...

Απίστευτα νόστιμες μπουκίτσες με τις οποίες μπορούμε να στολίσουμε μια πιατέλα ή να συνοδεύσουμε τον καφέ ή το τσάι μας!