Κατηγορία: Κέικ , Διάφορα , Finger... Dessert!
από το χρήστη: Φοίβη
Αν θέλω, μπορώ να προσθέσω στο σιρόπι μου ξύσμα λεμονιού για περισσότερο άρωμα.
Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι κι ενώνω τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Ανακατεύω πρόχειρα να πάνε παντού τα υλικά μου. Στον κάδο του μίξερ σπάω τα αβγά και ρίχνω το ξύσμα και το κρύο νερό. Ομογενοποιώ πολύ καλά. Χαμηλώνω την ταχύτητα και προσθέτω στο μείγμα λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια χαλαρή ζύμη. Χτυπάω για περίπου 2', όχι παραπάνω. Σε αυτό το στάδιο προσθέτω και τα κυβάκια του βούτυρου, ένα τη φορά, και συνεχίζω το χτύπημα για άλλα 2'. Σταματάω το μίξερ, ρίχνω τις σταφίδες κι αναδεύω να πάνε παντού με μια σπάτουλα.
Παίρνω τις φόρμες όπου θα ψήσω τους μπαμπάδες και, αν χρειάζονται (δεν είναι δηλ. σιλικόνης) βουτυρώνω τον πάτο τους. Τις γεμίζω μέχρι τη μέση με το μείγμα. Σκεπάζω τα φορμάκια με μια πετσέτα και τα αφήνω σε ζεστό μέρος για 2 ώρες τουλάχιστον, να διπλασιάσει το ζυμάρι τον όγκο του.
Όταν η ζύμη μου είναι έτοιμη, ψήνω τους μπαμπάδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 30' περίπου, έως ότου πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα η κορυφή. Τα αφήνω για 5' να πέσει η θερμοκρασία τους, τα ξεφορμάρω και τα αφήνω στον πάγκο μου να κρυώσουν τελείως.
Σημαντικό: Αν δεν σκοπεύω να καταναλώσω τους μπαμπάδες αμέσως, τους αποθηκεύω σε αεροστεγές δοχείο για μέχρι 3 μέρες.
Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σιγοβράζω τη ζάχαρη, τη βανίλια και το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Αφού διαλυθούν καλά οι κόκκοι και γίνει το σιρόπι, προσθέτω και το ρούμι κι αφήνω να βράσει το μείγμα για ακόμη 3'. Κατεβάζω από τη φωτιά.
Με μια κουτάλα βυθίζω τελείως τους μπαμπάδες στο σιρόπι και τους αφήνω για τουλάχιστον 10', να ρουφήξουν το υγρό από όλες τις μεριές.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω σε πλούσια σαντιγί την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια και την άχνη. Προς το τέλος προσθέτω κι ελάχιστο ρούμι, ίσα-ίσα να πάρει γεύση η σαντιγί.
Κόβω τους μπαμπάδες στη μέση και τους γεμίζω με τη σαντιγί. Τους περιχύνω με το σιρόπι και σερβίρω!
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!