Κατηγορία: Νηστίσιμα , Διάφορα , Γιορτινά Γλυκίσματα , Finger... Dessert!
από το χρήστη: γιαγιά (χι χι)
Παραδοσιακό, Μικρασιατικό, ημι-σιροπιαστό γλύκισμα που θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι, τόσο στην παρασκευή του όσο και στη διακόσμησή του, αν στοχεύσετε στην αυθεντική εκδοχή.
~
Προέρχεται από την Καππαδοκία και το μοίραζαν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Ναι, είναι και νηστίσιμο. Η ονομασία του, "ισλί", είναι τούρκικη και σημαίνει "δουλεμένο".
~
Διατηρείται εκτός ψυγείο για 3 βδομάδες.
Διαλύω τη σόδα μέσα στο νερό και την ανακατεύω να αφρίσει. Σε ένα μεγάλο μπολ, λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζω το αλεύρι. Επειδή η δόση δεν είναι συγκεκριμένη αλλά η ποσότητα έχει να κάνει με το τελικό αποτέλεσμα, γι'αυτό και λέμε "όσο πάρει", ξεκινάω με μισό κιλό και προσθέτω μέχρι να πετύχω την υφή της ζύμης. Αφού ρίξω το αλεύρι στον κάδο, σχηματίζω έναν κρατήρα στον κέντρο και προσθέτω το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού. Χύνω αρχικά τον αφρό της σόδας και κατόπιν όλο το νερό. Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια και προσθέτω σταδιακά κι άλλο αλεύρι, να γίνει η ζύμη κανονική.
Σημαντικό: Δεν το παρακάνω στο δούλεμα της ζύμης, αλλιώς θα γίνουν πολύ σφιχτά τα ισλί μου.
Αναμιγνύετε την καρυδόψιχα που έχετε χοντροκόψει στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και λίγη κανέλα. Παίρνετε κομματάκια ζύμης στο μέγεθος ενός καρυδιού, τα πατάτε ελαφρώς με τις παλάμες και βάζετε στο κέντρο ένα κουταλάκι από το μείγμα των καρυδιών. Το κλείνετε μέσα στη ζύμη καί δίνετε σχήμα ωοειδές ή τριγωνικό, σαν μικρό πυραμίδα.
Αν θέλετε να είστε πιο κοντά στην αυθεντική, Μικρασιατική εκδοχή, με τσιμπίδα οδοντωτή ή με τσιμπιδάκι φρυδιών κεντάτε την επιφάνεια του γλυκού από την αντίθετη πλευρά του κλεισίματος. Ετοιμάζετε όλα τα ιτσλί και τα βάζετε σε αβουτύρωτο (!) ταψί με την κεντημένη επιφάνεια προς τα επάνω.
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30'-45'. Ο χρόνος εξαρτάται αποκλειστικά από το φούρνο πάντοτε, αλλά κι από το μέγεθος που έχετε δώσει στα ιτσλί σας. Το ζητούμενο είναι τα πουγκάκια να πάρουν ένα ελαφρώς ρόδινο χρώμα.
Σε μια κατσαρόλα βράζετε τη ζάχαρη με το νερό να διαλυθούν καλά οι κόκκοι. Προσθέτετε την κανέλα και λίγο χυμό λεμονιού. Τρυπάτε, αν μπορείτε τα ιτσλί με μια χοντρή βελόνα, να φτάσει μέχρι τη γέμιση ή με οδοντογλυφίδα. Αυτό το κάνουμε για να απορροφήσουν καλύτερα το σιρόπι. Βυθίζετε με τρυπητή κουτάλα τα χλιαρά ιτσλί στο σιρόπι και τα αφήνετε για 3' να τραβήξουν. Τα αραδιάζετε πίσω στο ταψί και τα περιχύνετε με σιρόπι, να πάει παντού και να γυαλίσουν. Δεν το παρακάνετε, όπως π.χ. με τα μελομακάρονα. Αφήνετε τα ιτσλί 1 ολόκληρο βράδυ. Την επομένη, προστατεύετε ένα-ένα τα ιτσλί με μεμβράνη, να μη στεγνώσουν.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;