Συνταγές για γλυκά

Νηστίσιμα σκαλτσούνια από την Άνδρο

Συνταγή Νηστίσιμα σκαλτσούνια από την Άνδρο

Νηστίσιμα σκαλτσούνια από την Άνδρο

Κατηγορία: Νηστίσιμα , Διάφορα , Γιορτινά Γλυκίσματα , Finger... Dessert!

από το χρήστη: Μαιρούλα

Νηστίστιμες, παραδοσιακές μπουκιές από την Άνδρο, που έχουν άπειρες παραλλαγές ανάλογα με τον τόπο που τις φτιάχνει.

Υλικά

Διαδικασία

για τη γέμιση:

Βράζετε το μέλι με τη ζάχαρη μερικά λεπτά και όταν το σιρόπι μισοκρυώσει, προσθέτετε την καρυδόψιχα, την ψίχα ψωμιού, αρκετή κανέλα και μοσχοκάρυδο τριμμένο.

για τη ζύμη:

Χρησιμοποιείτε έτοιμο φύλλο σφολιάτας. Κόβετε τη ζύμη σε μικρούς δίσκους, τους πατάτε λιγάκι να ανοίξουν σα φυλλαράκι και βάζετε επάνω στον καθένα μια κουταλιά από το μείγμα των καρυδιών. Τους διπλώνετε σα βιβλιαράκι για να κλείσετε τη γέμιση μέσα και να σχηματιστούν μικρούτσικα φουσκωτά μισοφέγγαρα. Πιέζετε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κολλήσουν και για να προσδώσετε την δαντελωτή υφή. Αν δεν σταθεροποιείται η ζύμη, χρησιμοποιείτε λίγο νερό στις ακρούλες.

Τοποθετείτε τα καλτσούνια σε πιατέλες και τα αφήνετε να μείνουν έτσι, χωρίς να τα ψήσετε, 1 ή 2 μέρες για να ξεραθεί το φύλλο.

για το πασπάλισμα:

Τα βρέχετε με ανθότυρο και τα τυλίγετε σε μπόλικη ζάχαρη άχνη.

~γιαμ γιαμ~

 

Σχετικές συνταγές

Τσουρέκι Πολίτικο

γάλα, αβγά, μαστίχα, αμύγδαλα

Τσουρέκι Πολίτικο

Αντί για μαστίχα και μαχλέπι, μπορώ να βάλω στο τσουρέκι μου 1 στικ βανίλια και ξύσμα από ½ πορτοκάλι! Έτσι θα γίνει τελείως αρωματικό.
Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ακόμη και η ζάχαρη σηκώνει παραλλαγές... Αρκεί να τολμάμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.
Χειροποίητα Marshmallows

μέντα, αλκοόλ

Χειροποίητα Marshmallows

Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

τριαντάφυλλο

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!

~

Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

αβγά, γιαούρτι, αμύγδαλα, πορτοκάλι, ρόδι

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη. 

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

αβγά, φουντούκια, κακάο, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια. 

~

Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!

Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

αβγά, πορτοκάλι, μαρμελάδα, σταφίδες, αμύγδαλα, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!

Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!

~

Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή. 

Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

κράνμπερις, αλκοόλ, γάλα, φρούτα, αβγά, λεμόνι, πορτοκάλι, κουκουνάρι, αμύγδαλα

Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;