Κατηγορία: Νηστίσιμα , Διάφορα , Γιορτινά Γλυκίσματα , Finger... Dessert!
από το χρήστη: Μαιρούλα
Νηστίστιμες, παραδοσιακές μπουκιές από την Άνδρο, που έχουν άπειρες παραλλαγές ανάλογα με τον τόπο που τις φτιάχνει.
Βράζετε το μέλι με τη ζάχαρη μερικά λεπτά και όταν το σιρόπι μισοκρυώσει, προσθέτετε την καρυδόψιχα, την ψίχα ψωμιού, αρκετή κανέλα και μοσχοκάρυδο τριμμένο.
Χρησιμοποιείτε έτοιμο φύλλο σφολιάτας. Κόβετε τη ζύμη σε μικρούς δίσκους, τους πατάτε λιγάκι να ανοίξουν σα φυλλαράκι και βάζετε επάνω στον καθένα μια κουταλιά από το μείγμα των καρυδιών. Τους διπλώνετε σα βιβλιαράκι για να κλείσετε τη γέμιση μέσα και να σχηματιστούν μικρούτσικα φουσκωτά μισοφέγγαρα. Πιέζετε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κολλήσουν και για να προσδώσετε την δαντελωτή υφή. Αν δεν σταθεροποιείται η ζύμη, χρησιμοποιείτε λίγο νερό στις ακρούλες.
Τοποθετείτε τα καλτσούνια σε πιατέλες και τα αφήνετε να μείνουν έτσι, χωρίς να τα ψήσετε, 1 ή 2 μέρες για να ξεραθεί το φύλλο.
Τα βρέχετε με ανθότυρο και τα τυλίγετε σε μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;