Κατηγορία: Βασικές Ζύμες
από το χρήστη: Top Chef!
Από τη δόση αυτή, που είναι μεγάλη, προκύπτουν 2 πάτοι. ~ Το συγκεκριμένο παντεσπάνι τρώγεται και σκέτο!
Ετοιμάζω πρώτα το σιρόπι, ώστε να το αφήσω να κρυώσει, για να μπορέσω να περιχύσω το παντεσπάνι μου.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το ζάχαρη, το νερό και τις σταγόνες του λεμονιού κι ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Αφήνω να πάρει μια βράση για περίπου 5' και κατεβάζω από τη φωτιά. Το αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
Στο μίξερ χτυπάω τα αβγά και τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτω το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα και τη βανίλια κι ανακατεύω με μια σπάτουλα. Μεταφέρω το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ, που έχω βουτυρώσει κι αλευρώσει ελαφρώς.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30'-35'.
Περιχύνω το παντεσπάνι μου, όταν αυτό είναι ζεστό και το σιρόπι κρύο.
Δε χρειάζεται να ανησυχώ: εάν η μεμβράνη που χρησιμοποιώ είναι καλής μάρκας, τότε δεν έχει κίνδυνο να καεί.
~
Όταν αφαιρώ τη μεμβράνη με τα όσπρια από τη ζύμη, στο πρώτο κομμάτι του ψησίματος, προσέχω πώς σηκώνω τη μεμβράνη, ώστε να μην πέσει κάποιο κομμάτι οσπρίου, γιατί είναι πολύ σκληρό.
Η μεμβράνη μέσα στο φούρνο δεν καίγεται, οπότε δε χρειάζεται να ανησυχώ.
~
Κατά την αφαίρεση της μεμβράνης θα πρέπει να προσέξω πολύ να μην πέσουν όσπρια στην ψημένη τάρτα, γιατί αλλιώς είναι πολύ σκληρά στο στόμα.
~
Το ρύζι ή το φασόλι, μπορώ να το διατηρήσω σε βάζο και να το ξαναχρησιμοποιήσω!