Κατηγορία: Βασικές Ζύμες
από το χρήστη: Φοίβη
Δε χρειάζεται να ανησυχώ: εάν η μεμβράνη που χρησιμοποιώ είναι καλής μάρκας, τότε δεν έχει κίνδυνο να καεί.
~
Όταν αφαιρώ τη μεμβράνη με τα όσπρια από τη ζύμη, στο πρώτο κομμάτι του ψησίματος, προσέχω πώς σηκώνω τη μεμβράνη, ώστε να μην πέσει κάποιο κομμάτι οσπρίου, γιατί είναι πολύ σκληρό.
Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζω το αλεύρι, το κακάο και προσθέτω την άχνη ζάχαρη. Ρίχνω μέσα το βούτυρο, το οποίο έχω μόλις βγάλει από το ψυγείο και κόψει σε κυβάκια με το ψαλίδι κουζίνας και τέλος, το αβγό. Χτυπάω όλα τα υλικά πολύ καλά, μέχρι να σχημτιστεί μια ζύμη. Σκεπάζω το μπολ με μια μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30'.
Απλώνω τη ζύμη σε μια ταρτιέρα. Τοποθετώ στο εσωτερικό ένα φύλλο μεμβράνης, το οποίο γεμίζω με ρύζι β'διαλογής ή φασόλια, ώστε να μη φουσκώσει η ζύμη όταν τη βάλω στο φούρνο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15'. Αφαιρώ τη μεμβράνη, φυλάω το ρύζι ή τα φασόλια για την επόμενη φορά και ξαναψήνω τη ζύμη σαμπλέ για άλλα 15'.
Η μεμβράνη μέσα στο φούρνο δεν καίγεται, οπότε δε χρειάζεται να ανησυχώ.
~
Κατά την αφαίρεση της μεμβράνης θα πρέπει να προσέξω πολύ να μην πέσουν όσπρια στην ψημένη τάρτα, γιατί αλλιώς είναι πολύ σκληρά στο στόμα.
~
Το ρύζι ή το φασόλι, μπορώ να το διατηρήσω σε βάζο και να το ξαναχρησιμοποιήσω!