τάρτες για πάστα φλώρα (βασική ζύμη)
-
Χρόνος παρασκευής:
15'
-
Σερβίρει:
...
-
Ζαχαρονόμος:
1
-
Δοκιμασμένη:
Όχι
-
Χρόνος αναμονής:
30' (ψυγείο) & 20' (φούρνος)
τάρτες για πάστα φλώρα (βασική ζύμη)
Κατηγορία:
Βασικές Ζύμες
από το χρήστη:
Top Chef!
Βασική ζύμη για τάρτες και ταρτάκια, αλλά και για την πάστα φλώρα!
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό για 3' στη μεσαία σκάλα το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Προσθέτω ένα-ένα τα αβγά, το μπέικιν, τη βανίλια και το ξύσμα κι ενώνω. Χαμηλώνω την σκάλα και προσθέτω τμηματικά το αλεύρι καλά κοσκινισμένο. Αφήνω τη ζύμη καλά τυλιγμένη με μεμβράνη για 30' στο ψυγείο.
Ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη και ψήνω σε ταρτιέρα ή μικρές φόρμες για 20' στους 170°C, μέχρι να ροδίσει.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό για 3' στη μεσαία σκάλα το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Προσθέτω ένα-ένα τα αβγά, το μπέικιν, τη βανίλια και το ξύσμα κι ενώνω. Χαμηλώνω την σκάλα και προσθέτω τμηματικά το αλεύρι καλά κοσκινισμένο. Αφήνω τη ζύμη καλά τυλιγμένη με μεμβράνη για 30' στο ψυγείο.
Ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη και ψήνω σε ταρτιέρα ή μικρές φόρμες για 20' στους 170°C, μέχρι να ροδίσει.
Στο ζυμάρι όπως και στο ψωμί, ξέρουμε ότι έχει ψηθεί όταν το πατάμε κι επανέρχεται στο σχήμα του (είναι αφράτο)!
Εξαιρετική, πανεύκολη και πολύ γρήγορη βάση για ένα cheesecake.
Εύκολη και γρήγορη συνταγή για τις... δύσκολες ώρες!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Από τη δόση αυτή, που είναι μεγάλη, προκύπτουν 2 πάτοι.
~
Το συγκεκριμένο παντεσπάνι τρώγεται και σκέτο!
Γεμίζω τη ζύμη με ρύζι, για να μη φουσκώσει ο πάτος. Προσέχω πολύ την ώρα που αφαιρώ τη μεμβράνη, ώστε να μην πέσει ρύζι στη ζύμη, γιατί είναι ωμό και πολύ σκληρό. Μπορώ να φυλάξω το ρύζι σε ένα βάζο, για την επόμενη φορά που θα το χρειαστώ.
Δε χρειάζεται να ανησυχώ: εάν η μεμβράνη που χρησιμοποιώ είναι καλής μάρκας, τότε δεν έχει κίνδυνο να καεί.
~
Όταν αφαιρώ τη μεμβράνη με τα όσπρια από τη ζύμη, στο πρώτο κομμάτι του ψησίματος, προσέχω πώς σηκώνω τη μεμβράνη, ώστε να μην πέσει κάποιο κομμάτι οσπρίου, γιατί είναι πολύ σκληρό.