Κατηγορία: Βασικές Ζύμες , Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: glykatzou
Παραδοσιακή σκωτσέζικη συνταγή για το πολύ λιπαρό μπισκότο shortbread, το οποίο αποτελείται από 1 μέρος ζάχαρη, 2 μέρη βούτυρο, 3 μέρη αλεύρι! Τόσο απλά.
~
Θα πρέπει να προσέξουμε λιγάκι κατά το κόψιμο των μπισκότων και το ξεφορμάρισμα, για να μη μας διαλυθούν.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό για 3' το βούτυρο με τη ζάχαρη, να αφρατέψει. Προσθέτω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο και το κορν φλάουρ κι ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα. Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο ζυμάρι.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς ένα τετράγωνο ταψάκι (22εκ.). Μεταφέρω το ζυμάρι στο ταψάκι και το στρώνω με τα χέρια να πάει παντού. Με ένα πιρούνι τρυπάω σε πολύ κοντινή απόσταση όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 50', μέχρι να χρυσίσει ελαφρώς.
Αφού ψηθεί το shortbread και είναι ακόμη ζεστό, το πασπαλίζω με μπόλικη άχνη.
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!