Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 50'
Σερβίρει : 8 κομμάτια
Ζαχαρονόμος : 2
Χρόνος αναμονής : 13'-16' (φούρνος)

μαλακό Pretzel με κανέλα και ζάχαρη

Μπορώ να γεμίσω τα πρέτσελ μου με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή άλλες γεύσεις.

Υλικά

για το πασπάλισμα:

ΠρέτσελPretzelFinger DessertΠαραδοσιακό ΓλυκόΜαγιάΞερή ΜαγιάΚανέλαΛάδιΕλαιόλαδοΠασπάλισμαΒασική Ζύμη

Στον κάδο του μίξερ διαλύω στο ζεστό νερό τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύω κι αφήνω 5' να αρχίσει να γίνεται αφρός. Κοσκινίζω στον κάδο το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και το λάδι. Τοποθετώ στο μίξερ τον γάντζο και ξεκινάω το ζύμωμα για 6', μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δε θα κολλά στα τοιχώματα του κάδου. Λαδώνω ελαφρώς ένα μεγάλο μπολ ή τον κάδο του μίξερ, καθαρό, και μεταφέρω το ζυμάρι εκεί. Καλύπτω με μεμβράνη κι αφήνω να διπλασιάσει τον όγκο του για 1 ώρα.

Στη λαμαρίνα του φούρνου στρώνω λαδόχαρτο. Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το νερό και τη μαγειρική σόδα κι αφήνω να βράσει. Βγάζω τη ζύμη από τον κάδο και τη χωρίζω σε 8 κομμάτια. Φτιάχνω μπαστουνάκια μεσαίου πάχους και τα ρολάρω. Τα διπλώνω, ξεκινώντας από το σχήμα του πέταλου ή του "U" και κατόπιν σταυρώνοντάς τα, ώστε να τους δώσω το παραδοσιακό σχήμα των πρέτσελ. Με προσοχή βουτάω ένα-ένα τα πρέτσελ μέσα στην κατσαρόλα με τη σόδα και τα αφήνω για 30'', να ρουφήξουν. Τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω σε λαδόχαρτο ή πιατέλα να στραγγίξουν.

για το πασπάλισμα:

Σε ένα μπολάκι ή πιατάκι αναμειγνύω την κανέλα με τη ζάχαρη. Αραδιάζω τα πρέτσελ στη λαμαρίνα που έχω προετοιμάσει. Τα αλείφω με λίγο λάδι και τα πασπαλίζω με το μείγμα κανέλας-ζάχαρης.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° ή στο max για 13'-16', μέχρι να σκουρύνει η επιφάνεια των πρέτσελ και να είναι έτοιμη να σκάσει. Τα αφήνω να κρυώσουν πριν τα σερβίρω.

~Καλοφάγωτα φυσικά...~
 

Σχετικές συνταγές

Ζάχαρη με άρωμα βανίλια
Χειροποίητα Marshmallows
Σου
Λουκουμάδες