Κατηγορία: Finger... Dessert! , Βασικές Ζύμες , Διάφορα
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Μπορώ να γεμίσω τα πρέτσελ μου με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή άλλες γεύσεις.
Στον κάδο του μίξερ διαλύω στο ζεστό νερό τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύω κι αφήνω 5' να αρχίσει να γίνεται αφρός. Κοσκινίζω στον κάδο το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και το λάδι. Τοποθετώ στο μίξερ τον γάντζο και ξεκινάω το ζύμωμα για 6', μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δε θα κολλά στα τοιχώματα του κάδου. Λαδώνω ελαφρώς ένα μεγάλο μπολ ή τον κάδο του μίξερ, καθαρό, και μεταφέρω το ζυμάρι εκεί. Καλύπτω με μεμβράνη κι αφήνω να διπλασιάσει τον όγκο του για 1 ώρα.
Στη λαμαρίνα του φούρνου στρώνω λαδόχαρτο. Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το νερό και τη μαγειρική σόδα κι αφήνω να βράσει. Βγάζω τη ζύμη από τον κάδο και τη χωρίζω σε 8 κομμάτια. Φτιάχνω μπαστουνάκια μεσαίου πάχους και τα ρολάρω. Τα διπλώνω, ξεκινώντας από το σχήμα του πέταλου ή του "U" και κατόπιν σταυρώνοντάς τα, ώστε να τους δώσω το παραδοσιακό σχήμα των πρέτσελ. Με προσοχή βουτάω ένα-ένα τα πρέτσελ μέσα στην κατσαρόλα με τη σόδα και τα αφήνω για 30'', να ρουφήξουν. Τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω σε λαδόχαρτο ή πιατέλα να στραγγίξουν.
Σε ένα μπολάκι ή πιατάκι αναμειγνύω την κανέλα με τη ζάχαρη. Αραδιάζω τα πρέτσελ στη λαμαρίνα που έχω προετοιμάσει. Τα αλείφω με λίγο λάδι και τα πασπαλίζω με το μείγμα κανέλας-ζάχαρης.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° ή στο max για 13'-16', μέχρι να σκουρύνει η επιφάνεια των πρέτσελ και να είναι έτοιμη να σκάσει. Τα αφήνω να κρυώσουν πριν τα σερβίρω.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!