Κατηγορία: Βασικές Ζύμες
από το χρήστη: glykatzou
Αν δεν θέλω να χρησιμοποιήσω άμεσα τη ζύμη σουκρέ, την τυλίγω καλά με μεμβράνη και την αποθηκεύω στο ψυγείο για 1 βδομάδα ή στην κατάψυξη για 1 μήνα.
Στο μπλέντερ αλέθω σε σκόνη τα λευκά αμύγδαλα. Κόβω το βούτυρο σε κυβάκια και το ρίχνω στον κάδο του μίξερ. Προσθέτω την άχνη, το αβγό, το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, την αμυγδαλόσκονη και το αλάτι και χτυπάω με το φτερό, να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Την τυλίγω με μεμβράνη και την αφήνω να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.
Αλευρώνω ελαφρώς τον πάγκο μου, βγάζω τη ζύμη και τη δουλεύω για ελάχιστα λεπτά με τα χέρια. Την ανοίγω με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο. Για μεγαλύτερη ευκολία, στρώνω ένα φύλλο σιλπάτ, αν έχω, ή αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο, βάζω τη ζύμη εκεί, σκεπάζω με ένα ακόμη φύλλο λαδόχαρτου κι ανοίγω εκεί πάνω το φύλλο με τον πλάστη. Με αυτό τον τρόπο, θα μεταφέρω εύκολα και χωρίς πρόβλημα το λεπτό φύλλο μέσα στην ταρτιέρα. Φροντίζω να καλύψω και τα τοιχώματα μέχρι επάνω κι αφαιρώ την περιττή ζύμη. Με ένα πιρουνάκι τρυπάω ελαφρά σε διάφορα σημεία τον πάτο ώστε να ψηθεί καλύτερα.
Σκεπάζω το εσωτερικό με μεμβράνη και ρίχνω μέσα ρύζι ή κεραμικά όσπρια.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15'. Αφαιρώ με προσοχή τη μεμβράνη και τα όσπρια και ψήνω ακόμη 15'.
Γεμίζω την τάρτα μου με κρέμα ζαχαροπλαστικής και φρέσκα φρούτα ή ακόμη και με κρέμα πατισερί σε διάφορες γεύσεις! Μπορώ επίσης να φτιάξω κι ατομικά ταρτάκια.
Δε χρειάζεται να ανησυχώ: εάν η μεμβράνη που χρησιμοποιώ είναι καλής μάρκας, τότε δεν έχει κίνδυνο να καεί.
~
Όταν αφαιρώ τη μεμβράνη με τα όσπρια από τη ζύμη, στο πρώτο κομμάτι του ψησίματος, προσέχω πώς σηκώνω τη μεμβράνη, ώστε να μην πέσει κάποιο κομμάτι οσπρίου, γιατί είναι πολύ σκληρό.