Κατηγορία: Βασικές Ζύμες
από το χρήστη: glykatzou
Βασική ζύμη για τάρτες και ταρτάκια με τη βοήθεια polybags (σακούλες τροφίμων) και κρύας βότκας!
~
Πριν ψήσετε την τάρτα, μπορείτε να την αλείψετε με ένα αβγό, ζωηρά χτυπημένο με πιρούνι, ώστε να πάρει ένα ευχάριστο χρώμα.
Ζυγίζουμε το βούτυρο και κόβουμε 100γρ, τα οποία αφήνουμε στο ψυγείο. Από την υπόλοιπη ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε τώρα, την κόβουμε σε κομμάτια. Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύω πρόχειρα με ένα πιρούνι. Ρίχνω το βούτυρο που έχω αφήσει έξω και με τα χέρια δουλεύω το μείγμα, σχηματίζοντας χοντρά ψίχουλα.
Μεταφέρω το μείγμα σε μια σακούλα τροφίμων που κλείνει καλά (polybag), προσθέτω το κρύο βούτυρο (100γρ.) κατευθείαν από το ψυγείο, αφαιρώ τον αέρα και κλείνω. Με τον πλάστη ρολάρω πάνω στη σακούλα δημιουργώντας ένα ενιαίο μείγμα από χοντρά ψίχουλα βουτύρου. Αφήνω τη σακούλα με το μείγμα στην κατάψυξη για 10', ώστε να σταθεροποιηθούν καλά τα ψίχουλα. Όση ώρα περιμένω να βγάλω το μείγμα από την κατάψυξη, αφήνω στο ψυγείο μου ένα μεγάλο, καθαρό μπολ.
Βγάζω το μπολ και ρίχνω μέσα τη ζύμη που μόλις πάγωσα. Προσθέτω τα 50ml από την κρύα βότκα καθώς και τα 50ml από το κρύο νερό. Δουλεύω όλη τη ζύμη με τα χέρια, να ομογενοποιηθούν πολύ καλά όλα τα υλικά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια σπάτουλα αν προτιμάμε. Ρίχνω στο μείγμα και την υπόλοιπη βότκα όπως και το νερό και συνεχίζω το ανακάτεμα.
Μεταφέρω τη ζύμη πίσω στο polybag, κλείνω καλά αφαιρώντας τον αέρα και δουλεύω με τα χέρια το ζυμάρι, μέχρι να γίνει ελαστικό κι ενιαίο. Αν φτιάξω μια τάρτα, στρώνω τη ζύμη σε ταρτιέρα και την αφήνω στο ψυγείο για 1 νύχτα. Εναλλακτικά, αν σκοπεύω να φτιάξω μικρά ταρτάκια, μεταφέρω τη ζύμη στις φόρμες κι επίσης τις αφήνω στο ψυγείο, να σφίξει και να στεγνώσει η ζύμη.
Προθερμαίνω το φούρνο, βγάζω τις τάρτες από το ψυγείο και τις ψήνω στους 190°C για 15' περίπου ή μέχρι να ροδίσουν ευχάριστα.
Δε χρειάζεται να ανησυχώ: εάν η μεμβράνη που χρησιμοποιώ είναι καλής μάρκας, τότε δεν έχει κίνδυνο να καεί.
~
Όταν αφαιρώ τη μεμβράνη με τα όσπρια από τη ζύμη, στο πρώτο κομμάτι του ψησίματος, προσέχω πώς σηκώνω τη μεμβράνη, ώστε να μην πέσει κάποιο κομμάτι οσπρίου, γιατί είναι πολύ σκληρό.