Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 30'
Σερβίρει : 6 κομμάτια
Ζαχαρονόμος : 1
Χρόνος αναμονής : 2 ώρες (αναμονή) & 10' (ψήσιμο)

Γαλλικά ντόνατς - Beignet

Κατηγορία: Finger... Dessert! / Βασικές Ζύμες / Διάφορα

από το χρήστη: glykatzou

Στα γαλλικά, η λέξη "beignet" σημαίνει "ντόνατ". Δεν είναι στρογγυλό, όπως το έχουμε συνηθίσει, αλλά σα μαξιλαράκι.
Υλικά

για την επικάλυψη:

ΝτόνατΝτόνατςDonutsBeignetΜπενιέΚανέλαΞερή ΜαγιάΜαγιάΑνάλατο ΒούτυροΛάδι

Στον κάδο του μίξερ ρίχνω το ζεσταμένο γάλα και τη μαγιά, τα ανακατεύουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε στην άκρη για 10'. Προσθέτω το αβγό, τη ζάχαρη, το μαλακό βούτυρο, τη βανίλια και το αλάτι κι ανακατεύω να ενσωματωθούν. Κοσκινίζω το αλεύρι σιγά-σιγά και χτυπάω σε μεσαία ταχύτητα για 8', μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη αφράτη κι ελαστική. Λαδώνω ένα μεγάλο μπολ ή χρησιμοποιώ καθαρό τον κάδο του μίξερ. Μεταφέρω το ζυμάρι μου εκεί, σκεπάζω με πετσέτα ή μεμβράνη κι αφήνω σε ζεστή θερμοκρασία (στο θάλαμο του φούρνου, σε καλοριφέρ κλπ.) για 1-1 1/2 ώρα, να διπλασιάσει τον όγκο του.

Στρώνω λαδόχαρτο πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου μου και με ένα πινέλο περνάω ελαφρώς με 2κ.γλ. από το μετρημένο λάδι. Αλευρώνω τον πάγκο μου, βγάζω το ζυμάρι και το δουλεύω ελάχιστα λεπτά εκεί, να αποκτήσει ελαστικότητα. Χωρίζω σε 6 κομμάτια και τα μορφοποιώ σε μπουκίτσες. Μεταφέρω τα 6 ντόνατς στη λαμαρίνα, τα καλύπτω με μια πετσέτα και τα αφήνω στο θάλαμο του φούρνου για 1 ώρα ακόμη.

Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 200°C. Με ένα πινελάκι λαδώνω την επιφάνεια των ντόνατς μου με τα υπόλοιπα 2κ.γλ το λάδι. Ψήνω για 10', μέχρι να αποκτήσουν όγκο και να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.

για την επικάλυψη:

Σε ένα μπολάκι ή πιατάκι ανακατεύω τη ζάχαρη με την κανέλα. Αφού ψηθούν τα ντόνατς μου, τα ρολάρω μέσα στο μείγμα, να πάρουν άρωμα και μια ιδέα γεύσης.

(η συνταγή και η φωτό είναι κοσκινισμένες από το visionsofsugarplum.com)

~δοκίμασέ το!~

Σχετικές συνταγές

Ζάχαρη με άρωμα βανίλια
Χειροποίητα Marshmallows
Σου
Λουκουμάδες