Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: voula
Αρωματικό κέικ για όλες τις ώρες. Ελαφρύ για πρωινό, να σου φτιάξει τη διάθεση, εξίσου νόστιμο και μέσα στη μέρα ή με ένα τσάι πριν τον ύπνο!
Πλένω πολύ καλά τα πορτοκάλια και αφαιρώ τη φλούδα τους. Εναλλακτικά μπορώ να χρησιμοποιήσω μόνο το ξύσμα τους. Βάζω τη φλούδα ή το ξύσμα των πορτοκαλιών σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό και τα βράζω. Σουρώνω να φύγει η πικρίλα, προσθέτω νερό και βράζω. Επαναλαμβάνω 3 φορές. Μετά από αυτή τη διαδικασία, σε περίπτωση που χρησιμοποιώ ολόκληρη τη φλούδα των πορτοκαλιών, τα σουρώνω και τα πολτοποιώ στο μπλέντερ. Αν χρησιμοποιώ το ξύσμα, δε χρειάζεται πολτοποίηση.
Χτυπάω τα αβγά μου μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ, να γίνουν μια πηχτή κρέμα. Περνάω τα ολόκληρα αμύγδαλα από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Αλέθω και τα μπισκότα μου, λίγα-λίγα και προσθέτω σε αυτά το κονιάκ και το μπέικιν πάουντερ.
Ενώνω όλα μου τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύω να ομογενοποιηθούν. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 40'.
Ετοιμάζω το σιρόπι, βράζοντας για 5' σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό ενός πορτοκαλιού κι ανακατεύοντας ελαφρά. Αφήνω το σιρόπι μου να κρυώσει λιγάκι και μετά σιροπιάζω το κέικ μου.
Αφού κρυώσει το κέικ και το σιρόπι, μπορώ αν θέλω να πασπαλίσω άχνη ζάχαρη πάνω από το γλυκό μου.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.