Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα / Διάφορα / Νηστίσιμα
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Σαρακοστιανή συνταγή του αγαπημένου γλυκού, για εκείνους που νηστεύουν αλλά και για όσους προτιμούν απλώς πιο "καθαρές" γεύσεις.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι της κανέλας. Ανακατεύω μερικές γύρες να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και βράζω για 3'-4'. Κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω το χυμό του λεμονιο, ανακατεύω μια γύρα κι αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζω καλά το αλεύρι και προσθέτω το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το τριμμένο φιστίκι και το μπέικιν. Ανακατεύω πρόχειρα και χύνω τον χυμό του πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο. Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς ένα τετράγωνο ταψί (22x22) και μεταφέρω το μείγμα του χαλβά εδώ.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40' περίπου.
Αφού ψηθεί ο χαλβάς, τον αφήνω να κρυώσει λίγο, αφαιρώ από το σιρόπι το ξυλάκι της κανέλας και τον περιχύνω γενναία, να πάει παντού.
Αν θέλω, μπορώ να γαρνίρω τον χαλβά με χοντροτριμμένο φιστίκι Αιγίνης.