Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα , Διάφορα , Νηστίσιμα
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Σαρακοστιανή συνταγή του αγαπημένου γλυκού, για εκείνους που νηστεύουν αλλά και για όσους προτιμούν απλώς πιο "καθαρές" γεύσεις.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι της κανέλας. Ανακατεύω μερικές γύρες να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και βράζω για 3'-4'. Κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω το χυμό του λεμονιο, ανακατεύω μια γύρα κι αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζω καλά το αλεύρι και προσθέτω το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το τριμμένο φιστίκι και το μπέικιν. Ανακατεύω πρόχειρα και χύνω τον χυμό του πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο. Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς ένα τετράγωνο ταψί (22x22) και μεταφέρω το μείγμα του χαλβά εδώ.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40' περίπου.
Αφού ψηθεί ο χαλβάς, τον αφήνω να κρυώσει λίγο, αφαιρώ από το σιρόπι το ξυλάκι της κανέλας και τον περιχύνω γενναία, να πάει παντού.
Αν θέλω, μπορώ να γαρνίρω τον χαλβά με χοντροτριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Θυμίζει αρκετά μωσαϊκό, ειδικά στον τρόπο παρασκευής, αλλά είναι μια διαφορετική εκδοχή, αρκετά διαφορετική σε γεύση.
~
Μπορείτε να τα τυλίξετε με αλουμινόχαρτο ώστε να τα πιάνετε και να μη λερώνεστε και να τα χαρίσετε μέσα σε ένα κουτί με κορδελίτσα!