από το χρήστη: fanny-m
Νηστίσιμο κέικ, πολύ αρωματικό.
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τον χυμό μανταρινιού, το σουσαμέλαιο και την άχνη. Ανακατεύοντας συνεχώς, προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το μπέικιν πάουντερ, το αμύγδαλο, το σουσάμι και το ξύσμα του μανταρινιού. Λαδώνουμε κι αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ και ρίχνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20'. Συνεχίζουμε για άλλα 40' περίπου στους 160°C.
Όταν κρυώσει το κέικ μας, το ξεφορμάρουμε και αλείφουμε την επιφάνειά του με μαρμελάδα μανταρίνι ή με γλυκό του κουταλιού μανταρίνι!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;