Συνταγές για γλυκά

Ραβανί

Συνταγή Ραβανί

Ραβανί

Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού

από το χρήστη: voula

Δεν ανησυχούμε εάν το σιρόπι φαίνεται πολύ. Το μαλακό ραβανί, το οποίο από μόνο του είναι ουσιαστικά άνοστο, θα ρουφήξει σιγά-σιγά όλο το σιρόπι μας και θα αποκτήσει τη γλυκάδα του!

Υλικά

Διαδικασία

Ανακατεύω το σιμιγδάλι με το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη βανίλια σε ένα μπολ. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα αβγά με τη ζάχαρη για περίπου 15', μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνω λίγο-λίγο το γάλα στον κάδο και προσθέτω προς το τέλος το μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί.

Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια τετράγωνη φόρμα και ρίχνω μέσα το μείγμα για το ραβανί. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C-200° C για 30'-35'. Βγάζω από το φούρνο, χαράζω και κόβω σε κομμάτια ώστε να ρουφήξει καλύτερα το σιρόπι κι αφήνω να κρυώσει. 

για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα βράζω το νερό με τη ζάχαρη κι ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και να γυαλίσει το σιρόπι μου. Ρίχνω το ζεστό σιρόπι στο κρύο ραβανί κι αφήνω για λίγη ώρα μέχρι να τραβήξει το γλυκό μου το σιρόπι!

Σχετικές συνταγές

Ραβανί

γάλα, αβγά, σιμιγδάλι

Ραβανί

tip: Το ραβανί πρέπει να είναι ζεστό και το σιρόπι μου χλιαρό. Αν είναι μικρό το ταψί μου, ρίχνω από πάνω το σιρόπι και μετά κόβω σε κομμάτια. Αν έχω μεγάλο ταψί, μπορώ από την αρχή να χαράξω τα κομμάτια και μετά να σιροπιάσω.
Σάμαλι

σιμιγδάλι, γάλα, μαστίχα, αμύγδαλα, λεμόνι

Σάμαλι

Αν δε θέλω να χρησιμοποιήσω αμύγδαλο για το σάμαλι και θέλω να το διακοσμήσω, μπορώ στο τέλος, όταν κρυώσει, να πασπαλίσω τα κομμάτια του με ινδική καρύδα.
Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

λουκούμια, φύλλο, αβγά, αμύγδαλα, ροδόνερο

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
Σαραγλί με σοκολάτα και πορτοκάλι

κουβερτούρα, καρύδια, μπισκότα, φύλλο, μέλι, πορτοκάλι

Σαραγλί με σοκολάτα και πορτοκάλι

Όταν ανακατεύω κουβερτούρα χρησιμοποιώ πάντα ξύλινη κουτάλα, αλλιώς μπαίνει μέσα αέρας και θα δημιουργηθούν φουσκάλες.
Κανταΐφι

φύλλο, αμύγδαλα

Κανταΐφι

Στο σιρόπι μου χρησιμοποιώ εκτός από τη ζάχαρη τη γλυκόζη, για να γίνει πιο γυαλιστερό και ρευστό το σιρόπι!

Κλασικότατο Γαλακτομπούρεκο... πιο κλασικό δε γίνεται!

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, φύλλο

Κλασικότατο Γαλακτομπούρεκο... πιο κλασικό δε γίνεται!

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Γαλακτομπούρεκο σε ρολό

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, φύλλο, μέλι, αμύγδαλα

Γαλακτομπούρεκο σε ρολό

Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.

~

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι. 

Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

γάλα, αβγά, φύλλο

Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.