Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα
από το χρήστη: voula
Από το φούρνο της γειτονιάς μας, μπορούμε να ζητήσουμε "νωπή μαγιά για ποσότητα διπλάσια από αυτή του αλευριού). Στην περίπτωσή μας, χρησιμοποιούμε 1 κιλό και κάτι αλεύρι, οπότε ζητάμε μαγιά νωπή για 2 κιλά περίπου ή 2 1/2 αλεύρι! Κι έτσι δε χρειάζεται να μετράμε εμείς.
~
Το μυστικό του τσουρεκιού δεν είναι ο διπλασιασμός του όγκου του. Αλλά το να τραβήξουμε προς τα έξω τη ζύμη όταν είναι έτοιμο για πλέξιμο, ώστε να τεντωθεί και να πάρει αέρα!
~
Αν δούμε ότι το τσουρέκι μας δεν έχει ψηθεί αλλά έχει αρπάξει από πάνω, το σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και συνεχίζουμε κανονικά το ψήσιμο!
Διαλύω τη μαγιά σε πολύ λίγο, χλιαρό νερό. Σε ένα μπολ ρίχνω τη διαλυμένη μαγιά, 1 κουταλάκι από τη ζάχαρη κι ελάχιστο αλεύρι κι ανακατεύω μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός. Μεταφέρω το χυλό σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το σκευπάζω με μια μεμβράνη κι από πάνω με μια πετσέτα και το βάζω στο φούρνο στους 40° C για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει. Δε χρειάζεται να ανησυχούμε, η πετσέτα σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία δεν καίγεται!
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τη ζάχαρη με τα αβγά ένα-ένα, ρίχνω το γάλα χλιαρό, τα μπαχάρια μου και ρίχνω λίγο-λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνω. Ίσως πάρει 1 1/2 κιλό η ζύμη, δηλαδή λίγο παραπάνω. Προσθέτω το βούτυρο λιωμένο (σε ένα μπρίκι), το χυλό που βγάζω από το φούρνο, βρέχω λίγο τα χέρια μου και συνεχίζω το ζύμωμα. Τραβάω με τα χέρια τη ζύμη μου προς τα έξω, σα να ανοίγω κοτσίδες, ώστε να πάρει αέρα. Μεταφέρω τον κάδο του μίξερ σε ένα πυρίμαχο μπολ στο φούρνο, στους 40° C κι αφήνω για 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος από τα τσουρέκια μου.
για το άλειμμα:
Αφού ετοιμάσουμε τα άψητα τσουρέκια, χτυπάμε με ένα πηρούνι το αβγό ελαφρώς, πλέκουμε σε πλεψούδες ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε και μπορούμε τα τσουρέκια και τα αλείφουμε με το αβγό, ώστε να πάρουν χρώμα όταν ψηθούν. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω και λίγο αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνω στους 170° για περίπου 1 ώρα. Ο φούρνος δε χρειάζεται προθέρμανση, μια και είναι ήδη ζεστός.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.
Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό!
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.