Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού
από το χρήστη: voula
Σιροπιάζω τον μπακλαβά μου, όταν το σιρόπι είναι ζεστό και το γλυκό χλιαρό. ~ Εάν έχει περισσέψει βούτυρο μετά το ψήσιμο, το στραγγίζω με προσοχή.
Στο μπλέντερ αλέθω χοντρά τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Σε ένα μπολ ρίχνω τους ξηρούς καρπούς μου, την κανέλα και το γαρίφαλο κι ανακατεύω καλά.
Λιώνω το βούτυρο προσεκτικά να μην κάψει σε ένα κατσαρόλι. Ανοίγω το φύλλο, αλείφω ένα-ένα τα φύλλα, εκτός από το τελευταίο και βάζω τη γέμιση ανά 1 ή 2 φύλλα. Χαράζω με ένα μαχαίρι τα κομμάτια μέχρι κάτω και περιχύνω με το βούτυρο που έχω λιώσει. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C για περίπου 1 ώρα.
Σε μια κατσαρόλα βράζω τη ζάχαρη, το νερό και το μέλι κι ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνω να πάρει μια βράση το σιρόπι μου και κατεβάζω από τη φωτιά. Περιχύνω τον μπακλαβά όταν έχει κρυώσει.
Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.
~
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.