Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 35'
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 5
Χρόνος αναμονής : -

Καραμέλα σε αποστειρωμένα βαζάκια

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μικρή σκάλα για 3'-4'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!
Υλικά
ΚαραμέλαΑποστειρώνω ΒάζαΓλυκόζη

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη. Ανακατεύω συνεχώς, έως ότου λιώσει καλά η γλυκόζη. Σε αντικολλητικό τηγάνι ή βαρύ κατσαρόλι ζεσταίνω τη ζάχαρη, την οποία προσθέτω σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω τμηματικά κι ανακατεύω, μέχρι να τη χρησιμοποιήσω όλη και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Προσέχω να μην την αφήσω πολύ ώρα, γιατί θα πικρίσει αν σκουρύνει.

Μόλις η ζάχαρη μεταμορφωθεί σε καραμέλα, προσθέτω το μείγμα της κρέμας γάλακτος λίγο-λίγο και με προσοχή, γιατί πιτσιλάει. Ανακατεύω απαλά και συνεχίζω το βράσιμο για 1'-2' ακόμη (107°C).

Μεταγγίζω την καραμέλα σε καθαρό μπολ και την αφήνω να πέσει η θερμοκρασία της και να γίνει χλιαρή (35°C). Κόβω το βούτυρο σε φετάκια και το προσθέτω στο μπολ. Ανακατεύω με προσοχή, να ενσωματωθεί καλά το βούτυρο στην καραμέλα μου.

Αποστειρώνω βαζάκια και τα γεμίζω με την τέλεια καραμέλα μου! Τρώγεται σκέτη ή συνοδεύει παγωτά, κρέμες, γιαούρτι... τα πάντα!

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

Σχετικές συνταγές