Κατηγορία: Καραμέλες
από το χρήστη: Φοίβη
Το corn syrup είναι αλλιώς σιρόπι από καλαμπόκι, το βρίσκω άνετα σε όλα τα σούπερ μάρκετ στο ράφι μαζί με τα σιρόπι σοκολάτας (topping) κλπ..
Παίρνω ένα ορθογώνιο ή τετράγωνο ταψάκι, το βουτυρώνω και στερεώνω μέσα αντικολλητικό χαρτί. Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος, το μέλι, τη ζάχαρη την οποία ρίχνω τμηματικά, το σιρόπι και το βούτυρο. Ανακατεύω πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα στην αρχή κι ανακατεύω σε τακτικά διαστήματα. Αφήνω το μείγμα μου να φτάσει τους 120°C. Λίγο πριν αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω και τη βανίλια κι ανακατεύω και πάλι.
Χύνω την καραμέλα στο ταψάκι που έχω ετοιμάσει, φροντίζοντας να πάει παντού. Μόλις κρυώσει πολύ καλά και σταθεροποιηθεί η καραμελά μου, την αφαιρώ από το ταψάκι ανασηκώνοντας το λαδόχαρτο. Την ακουμπάω σε πλατό κοπής και με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβω σε μπουκίτσες.
Μπορώ να τυλίξω τις μελένιες καραμέλες μου με λαδόχαρτο και να τις αποθηκεύσω για 2 βδομάδες περίπου σε αεροστεγές κουτί.
Για τη συνταγή τούτη, καλό είναι να έχω θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.
~
Προσέχω να μην αφήσω πολλή ώρα το μείγμα της καραμέλας στη φωτιά, αλλιώς θα μου σκληρύνουν πολύ. Από την άλλη, μπορώ να ελέγξω το πόσο μαλακές ή σκληρές θα βγουν οι καραμέλες μου, αναλόγως πόση ώρα θα βράσω το μείγμα.
~
Αποθηκεύω τις καραμέλες σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς και διατηρώ για 1 μήνα.
~
Αν δεν έχετε corn syrup, χρησιμοποιήστε μελάσα! Έχουν πολύ κοντινή γεύση.
~
Αν βάλετε 1 κούπα ζάχαρη αντί για 2, τότε έχετε μια ρευστή κρέμα καραμέλας βουτύρου! Έτσι την πάτησα αρχικά. Καλό και το κουτάλισμα, αλλά... για καραμέλες πήγαινα.