Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 40'
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 5
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος αναμονής : 3 ώρες

Πικάντικες καραμέλες με μπαχάρια

Κατηγορία: Καραμέλες / Gourmet Επιδόρπιο / Finger... Dessert!

από το χρήστη: Φοίβη

Για τη συνταγή τούτη, καλό είναι να έχω θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.

~

Προσέχω να μην αφήσω πολλή ώρα το μείγμα της καραμέλας στη φωτιά, αλλιώς θα μου σκληρύνουν πολύ. Από την άλλη, μπορώ να ελέγξω το πόσο μαλακές ή σκληρές θα βγουν οι καραμέλες μου, αναλόγως πόση ώρα θα βράσω το μείγμα.

~

Αποθηκεύω τις καραμέλες σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς και διατηρώ για 1 μήνα.

~
Αν δεν έχετε corn syrup, χρησιμοποιήστε μελάσα! Έχουν πολύ κοντινή γεύση.

~

Αν βάλετε 1 κούπα ζάχαρη αντί για 2, τότε έχετε μια ρευστή κρέμα καραμέλας βουτύρου! Έτσι την πάτησα αρχικά. Καλό και το κουτάλισμα, αλλά... για καραμέλες πήγαινα.

Υλικά
Καρφάκια ΓαρίφαλοΓουδοχέριΓαρίφαλαΜοσχοκάρυδοΤζίντζερΚανέλαΜέλιCorn SyrupΣιρόπι ΚαλαμποκιούΣιρόπιΚαραμέλαFinger DessertGourmetGourmet ΕπιδόρπιοΚαραμέλεςΜπαχαρικάΜπαχάρια

Παίρνω ένα τετράγωνο ταψάκι (20x20) και βουτυρώνω ελαφρώς τον πάτο και τα τοιχώματα μέχρι πάνω, ώστε να κολλήσει το λαδόχαρτο. Στρώνω μέσα αντικολλητικό χαρτί, φροντίζοντας να βγαίνει, σε ύψος, από το ταψί.

Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σε μια κατσαρόλα ενώνω την κρέμα γάλακτος, το σιρόπι, το μέλι, τη ζάχαρη και το αλάτι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Προσθέτω το βούτυρο, τη βανίλια και τα μπαχάρια.

Αφήνω το μείγμα να πάρει βράση και, χωρίς να κατεβάσω από τη μέτρια φωτιά, συνεχίζω να βράζω το μείγμα, ανακατεύοντας μια στο τόσο, για να ελέγξω την πυκνότητα. Το αφήνω πάνω στο μάτι μέχρι να φτάσει τους 118°C για περίπου 15' δηλαδή. Το μείγμα θα έχει φουσκώσει, θα έχει γίνει πρώτα θαμπό και χρυσαφί και κατόπιν πιο σκούρο, σα πηχτή σούπα, γεμάτο φουσκάλες. Εγώ, επειδή δεν έχω θερμόμετρο, έκανα το τεστ που κάνουμε και με το σιρόπι για να διαπιστώσουμε αν έχει δέσει. Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν η γραμμή, το κενό, παραμείνει, τότε έχει "δέσει".  Θα διαπιστώσετε όμως ότι η καραμέλα θα αρχίσει να σκληραίνει.

Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μεταφέρω το μείγμα στο ταψάκι αναποδογυρίζοντας την κατσαρόλα, χωρίς να χρησιμοποιήσω καθόλου την κουτάλα, όπως θα έκανα για να αδειάσω στο ταψί ό,τι μείνει στον πάτο του σκεύους.

Αφήνω την καραμέλα να κρυώσει καλά, σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 3 ώρες. Θα διαπιστώσετε, πολύ σύντομα μάλιστα, ότι η καραμέλα πήζει από το πρώτο μισάωρο. Μην ακουμπήσετε για κάποια ώρα το ταψάκι, μια και καίει πάρα πολύ!

Αφαιρώ την καραμέλα από το ταψάκι, ανασηκώνοντας το λαδόχαρτο, και την ακουμπάω στον πάγκο ή σε πλατό κοπής. Με ένα λείο μαχαίρι κόβω σε λωρίδες την καραμέλα. Κατόπιν την κόβω και κάθετα. Τυλίγω κάθε μία καραμελίτσα μέσα σε αντικολλητικό χαρτί, ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

~δοκίμασέ το!~