Συνταγές για γλυκά

Πικάντικες καραμέλες με μπαχάρια

Συνταγή Πικάντικες καραμέλες με μπαχάρια

Πικάντικες καραμέλες με μπαχάρια

Κατηγορία: Καραμέλες , Gourmet Επιδόρπιο , Finger... Dessert!

από το χρήστη: Φοίβη

Για τη συνταγή τούτη, καλό είναι να έχω θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.

~

Προσέχω να μην αφήσω πολλή ώρα το μείγμα της καραμέλας στη φωτιά, αλλιώς θα μου σκληρύνουν πολύ. Από την άλλη, μπορώ να ελέγξω το πόσο μαλακές ή σκληρές θα βγουν οι καραμέλες μου, αναλόγως πόση ώρα θα βράσω το μείγμα.

~

Αποθηκεύω τις καραμέλες σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς και διατηρώ για 1 μήνα.

~
Αν δεν έχετε corn syrup, χρησιμοποιήστε μελάσα! Έχουν πολύ κοντινή γεύση.

~

Αν βάλετε 1 κούπα ζάχαρη αντί για 2, τότε έχετε μια ρευστή κρέμα καραμέλας βουτύρου! Έτσι την πάτησα αρχικά. Καλό και το κουτάλισμα, αλλά... για καραμέλες πήγαινα.

Υλικά

Διαδικασία

Παίρνω ένα τετράγωνο ταψάκι (20x20) και βουτυρώνω ελαφρώς τον πάτο και τα τοιχώματα μέχρι πάνω, ώστε να κολλήσει το λαδόχαρτο. Στρώνω μέσα αντικολλητικό χαρτί, φροντίζοντας να βγαίνει, σε ύψος, από το ταψί.

Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σε μια κατσαρόλα ενώνω την κρέμα γάλακτος, το σιρόπι, το μέλι, τη ζάχαρη και το αλάτι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Προσθέτω το βούτυρο, τη βανίλια και τα μπαχάρια.

Αφήνω το μείγμα να πάρει βράση και, χωρίς να κατεβάσω από τη μέτρια φωτιά, συνεχίζω να βράζω το μείγμα, ανακατεύοντας μια στο τόσο, για να ελέγξω την πυκνότητα. Το αφήνω πάνω στο μάτι μέχρι να φτάσει τους 118°C για περίπου 15' δηλαδή. Το μείγμα θα έχει φουσκώσει, θα έχει γίνει πρώτα θαμπό και χρυσαφί και κατόπιν πιο σκούρο, σα πηχτή σούπα, γεμάτο φουσκάλες. Εγώ, επειδή δεν έχω θερμόμετρο, έκανα το τεστ που κάνουμε και με το σιρόπι για να διαπιστώσουμε αν έχει δέσει. Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν η γραμμή, το κενό, παραμείνει, τότε έχει "δέσει".  Θα διαπιστώσετε όμως ότι η καραμέλα θα αρχίσει να σκληραίνει.

Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μεταφέρω το μείγμα στο ταψάκι αναποδογυρίζοντας την κατσαρόλα, χωρίς να χρησιμοποιήσω καθόλου την κουτάλα, όπως θα έκανα για να αδειάσω στο ταψί ό,τι μείνει στον πάτο του σκεύους.

Αφήνω την καραμέλα να κρυώσει καλά, σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 3 ώρες. Θα διαπιστώσετε, πολύ σύντομα μάλιστα, ότι η καραμέλα πήζει από το πρώτο μισάωρο. Μην ακουμπήσετε για κάποια ώρα το ταψάκι, μια και καίει πάρα πολύ!

Αφαιρώ την καραμέλα από το ταψάκι, ανασηκώνοντας το λαδόχαρτο, και την ακουμπάω στον πάγκο ή σε πλατό κοπής. Με ένα λείο μαχαίρι κόβω σε λωρίδες την καραμέλα. Κατόπιν την κόβω και κάθετα. Τυλίγω κάθε μία καραμελίτσα μέσα σε αντικολλητικό χαρτί, ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

~δοκίμασέ το!~

 

Σχετικές συνταγές

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

τυρί, αβγά, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, φρούτα

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

Αν δε σκοπεύω να σερβίρω αμέσως το cheesecake μου, μπορώ να το σκεπάσω με μεμβράνη (χωρίς την επικάλυψη και τη διακόσμηση φυσικά) και να το αποθηκεύσω στο ψυγείο μου μέχρι 5 μέρες.
Χειροποίητα Marshmallows

μέντα, αλκοόλ

Χειροποίητα Marshmallows

Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

αβγά, γιαούρτι, αμύγδαλα, πορτοκάλι, ρόδι

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη. 

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

αβγά, φουντούκια, κακάο, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

σοκολατένιες μαρέγκες με λικέρ Baileys

Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια. 

~

Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

λουκούμια, φύλλο, αβγά, αμύγδαλα, ροδόνερο

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
ζαχαρωμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού

πορτοκάλι

ζαχαρωμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού

Εναλλακτικά, μπορούμε να κόψουμε σε λεπτές φέτες όλο το πορτοκάλι, φροντίζοντας όμως με το βράσιμο να το ξεπικρίσουμε καλά. Επίσης, αντί για πορτοκάλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι. ~ Εάν θέλουμε, μπορούμε να βουτήξουμε τα πορτοκαλένια μπαστουνάκια σε λιωμένη κουβερτούρα αντί να τα περάσουμε από ζάχαρη!
Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

αβγά, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, γάλα

Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

Ένα γλυκό με ιδιαίτερη εμφάνιση, το οποίο μπορείτε να διακοσμήσετε με ό,τι γεύση και υλικό θέλετε.
μαλακές μπάρες σοκολάτας με φιστίκι Αιγίνης!

φιστίκι Αιγίνης, αλκοόλ, μάρτσιπαν, κάστανα, μέλι, κουβερτούρα

μαλακές μπάρες σοκολάτας με φιστίκι Αιγίνης!

Ευχάριστη, γευστικά, αυτή η συνταγή για μπάρες με πουρέ ή μάρτσιπαν κι επικάλυψη σοκολάτας! Δε θα ξαναγοράσετε ετοιματζίδικες...