Κατηγορία: Λικέρ, χυμοί, smoothies, ροφήματα
από το χρήστη: glykatzou
Από την πρώτη ύλη αυτής της συνταγής, προκύπτει άλλη μία: η μαρμελάδα φράουλα!
~
Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".
~
Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μεσαία σκάλα για 5'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!
Σε ένα τρυπητό, πλένουμε καλά τις φράουλες κι αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα περνάμε τις φράουλες στραγγισμένες και τις σκεπάζουμε με καινούργιο νερό. Προσθέτουμε και την κανέλα ή το δυόσμο και βράζουμε αρκετή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τελείως οι φράουλες. Αφαιρούμε τα ξυλαράκια κανέλας ή το δυόσμο και το υγρό που έχει μείνει το κρατάμε στην άκρη για να φτιάξουμε το χυμό μας! Περνάμε τις φράουλες χωρίς το χυμό στο μπλέντερ και τις πολτοποιούμε όσο καλύτερα γίνεται. Κρατάμε τον πολτό για να φτιάξουμε μαρμελάδα φράουλα!
Για το επόμενο βήμα χρειαζόμαστε είτε ένα σουρωτήρι με πολύ παχύ πλέγμα (με πολύ μικρές τρυπούλες) είτε ένα λεπτό ύφασμα (όχι τουλπάνι) όπως μια παλιά μαξιλαροθήκη. Κι αυτό, για να περάσει όσο γίνεται πιο άνετα το υγρό και να μείνουν τα σπόρια και ο πολτός.
Χρησιμοποιούμε το σουρωτήρι ή τοποθετούμε το ύφασμα μέσα σε κανονικό σουρωτήρι και χύνουμε το υγρό που έμεινε από το βράσιμο (πριν την πολτοποίηση) και που έχουμε φυλάξει. Βοηθάμε με ένα κουτάλι ώστε να περάσει λίγο πιο γρήγορα το υγρό μέσα από το πλέγμα ή το ύφασμα. Χρειάζεται υπομονή αλλά αξίζει! Το περνάμε χωρίς ίχνος από πολτό ή σπόρια σε ένα μεγάλο μπολ.
Και μετά αρχίζουμε το μέτρημα: Με ένα ποτήρι παίρνουμε το χυμό της φράουλα από το μπολ και μετρώντας πόσα ποτήρια συνολικά βγαίνουν τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή χύτρα. Όσα ποτήρια υγρού μετρήσαμε, τόση ζάχαρη (ποτήρια) προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας! Βράζουμε καλά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να δένει ο χυμός. Όταν είμαστε έτοιμοι, αποστειρώνουμε μπουκάλια και περνάμε μέσα το συμπυκνωμένο χυμό μας. Εάν θέλουμε μπορούμε να συμπληρώσουμε σε κάθε ένα μπουκάλι από 1 ξυλαράκι κανέλας για το άρωμα ή 1-2 φύλλα δυόσμου. Απλώς θα είναι πιο έντονη η γεύση και το άρωμα.
Συντηρούμε στο ψυγείο, για να είναι και πιο δροσερός. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, αραιώνουμε με όσο νερό χρειάζεται η γεύση μας.
Με αυτό το σιροπάκι-βάλσαμο μπορώ να δώσω άλλο χρώμα και άρωμα στην καθημερινότητά μου. Προσωπικά το χρησιμοποιώ σε ουδέτερης γεύσης τσάι, το ζεσταίνω μαζί με κόκκινο κρασί (!) και το βάζω σε διαφόρων ειδών κρέμες, όπως στη σαντιγί.
~
Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".
Το ροδόνερο φτιάχνεται από την απόσταξη των ροδοπετάλων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει κρέμες, ζύμες και παγωτά, αλλά θέλει προσοχή στην ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε, μια και είναι πολύ συμπυκνωμένο και με έντονη μυρωδιά/γεύση.
Προσωπικά, πίνω την εκπληκτική αυτή λεμονάδα, βάζοντας 3 μέρη λεμονάδα σε ένα μεγάλο ποτήρι και 1 μέρος μεταλλικό νερό με ανθρακικό!
~
Για να κερδίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα από τα εσπεριδοειδή μας, πριν τα στίψουμε τα "ρολάρουμε" επάνω στον πάγκο με το χέρι μας. Δηλαδή τα κυλάμε με το εσωτερικό της παλάμης μερικές φορές.
~
Εάν θέλω να βγει η λεμονάδα μου λιγότερο γλυκιά, αφαιρώ από τη ζάχαρη, δοκιμάζοντας. Αντίστοιχα μπορώ να δημιουργήσω συμπυκνωμένη λεμονάδα, βάζοντας όσο νερό τόση ζάχαρη!
Από την πρώτη ύλη αυτής της συνταγής, προκύπτει άλλη μία: η μαρμελάδα βερίκοκο!
~
Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".
~
Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μεσαία σκάλα για 5'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!
Από την πρώτη ύλη αυτής της συνταγής, προκύπτει άλλη μία: η μαρμελάδα ροδάκινο!
~
Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".
~
Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μεσαία σκάλα για 5'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!