Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 25'
Σερβίρει : 1 1/2 κιλό
Ζαχαρονόμος : 4
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος αναμονής : 1 βράδυ

Μαρμελάδα βερίκοκο

Κατηγορία: Μαρμελάδες & Ζελέ

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

~

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μεσαία σκάλα για 5'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!

 

 

 

Υλικά
ΦρούταΑποστειρώνω ΒάζαΑμύγδαλαΞηροί ΚαρποίΒερίκοκοΜαρμελάδα

 

Κόβουμε τα βερίκοκα στη μέση, τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ λιγάκι με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μια μεμβράνη στο ψυγείο για 1 βράδυ. Την επόμενη μέρα, στρώνουμε ένα φύλλο λαδόχαρτου σε ένα ταψί και το γεμίζουμε με τα αμύγδαλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 7'-10', μέχρι να ροδίσουν και να καβουρδιστούν. 

Βγάζουμε τα βερίκοκα από το ψυγείο και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και τα ανακατεύουμε που και που με ξύλινη κουτάλα για να λιώσουν και να μην κολλήσουν. Λίγο πριν η θερμοκρασία της μαρμελάδας μου που έχει πήξει φτάσει τους 105° C, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, ανακατεύουμε άλλη μια γύρα κι αποσύρουμε από τη φωτιά. 

Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει λιγάκι κι όσο είναι ακόμη ζεστή (αλλά όχι καυτή), τη μεταγγίζουμε σε καλά αποστειρωμένα βάζα, τα οποία και αναποδογυρίζουμε! 

 

Σχετικές συνταγές

mmm... Μαρμελάδα κυδώνι...
μαρμελάδα με λεμόνι!
Μαρμελάδα φράουλα
Μαρμελάδα βερίκοκο
Μαρμελάδα ροδάκινο
Ζελέ μήλου
Ζελέ κυδωνιού