Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 2 ώρες
Σερβίρει : 3-4 βάζα
Ζαχαρονόμος : 3
Χρόνος αναμονής : -

Μαρμελάδα βερίκοκο

Κατηγορία: Μαρμελάδες & Ζελέ

από το χρήστη: glykatzou

Από την πρώτη ύλη αυτής της συνταγής, προκύπτει άλλη μία: ο συμπυκνωμένος χυμός βερίκοκου!

~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

~

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μεσαία σκάλα για 5'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!

 
Υλικά
ΦρούταΑποστειρώνω ΒάζαΒερίκοκοΧυμόςΣυμπυκνωμένος Χυμός

Σε ένα τρυπητό, πλένουμε καλά τα βερίκοκα κι αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα περνάμε τα βερίκοκα κομμένα σε μικρά κομμάτια ή φέτες. Τα σκεπάζουμε με νερό. Προσθέτουμε τη φλούδα από 1 πορτοκάλι, κομμένη σε κομμάτια, αποφεύγοντας τις ίνες γιατί πικρίζουν και βράζουμε αρκετή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα βερίκοκα. Αφαιρούμε τη φλούδα και το υγρό που έχει μείνει το κρατάμε στην άκρη για να φτιάξουμε συμπυκνωμένο χυμό βερίκοκου, αν θέλουμε! Περνάμε τα μαλακωμένα βερίκοκα χωρίς το χυμό στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε όσο καλύτερα γίνεται. Κρατάμε τον πολτό για να φτιάξουμε μαρμελάδα βερίκοκο!

Μετράμε με ποτήρι τον πολτό που έχουμε συγκεντρώσει και τον περνάμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή χύτρα. Στην κατσαρόλα προσθέτουμε αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης (όσο πολτός τόσο ζάχαρη σε ποτήρια). Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα, ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι συνέχεια να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει το γλυκό. Λίγο πριν αποσύρουμε την έτοιμη μαρμελάδα μας από τη φωτιά, προσθέτουμε και το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε άλλη μια γύρα.

Αποστειρώνουμε βαζάκια και μεταγγίζουμε τη μαρμελάδα μας στα βάζα. 

~δοκίμασέ το!~

Σχετικές συνταγές

mmm... Μαρμελάδα κυδώνι...
Μαρμελάδα βερίκοκο
μαρμελάδα με λεμόνι!
Μαρμελάδα φράουλα
Μαρμελάδα ροδάκινο
Ζελέ μήλου
Ζελέ κυδωνιού