Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 2 ώρες
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 4
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος αναμονής : 1 βράδυ

Ζελέ μήλου

Κατηγορία: Μαρμελάδες & Ζελέ

από το χρήστη: Φοίβη

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

~

 

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μεσαία σκάλα για 5'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!

~

Το ζελέ είναι κάτι μεταξύ μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού. Προσωπικά, το έχω φτιάξει και το έχω χαρίσει σε φίλους, οι οποίοι το απόλαυσαν και σαν μαρμελάδα αλλά και το κουτάλισαν!

Υλικά
ΦρούταΑποστειρώνω ΒάζαΓλυκό Του ΚουταλιούΤουλπάνιΜαρμελάδαΜήλοΚομφίΚομπόσταΖελέ

Πλένουμε πολύ καλά τα μήλα, σαπουνίζοντας τη φλούδα τους και τα κόβουμε σε κύβους, αφαιρώντας με προσοχή τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή χύτρα, προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τελείως τα μήλα και τα βράζουμε για 45'-1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα μήλα και να είναι έτοιμα να διαλυθούν. 

Παίρνω ένα τουλπάνι ή μια παλιά, καθαρή μαξιλαροθήκη και τη στρώνω πάνω στο σουρωτήρι. Αφού βράσω πολύ καλά τα μήλα, γυρνάω με προσοχή την κατσαρόλα ή τη χύτρα μου και χύνω το περιεχόμενο μέσα στο σουρωτήρι. Το νερό σιγά-σιγά φεύγει και μένει στο ύφασμα το μήλο, η φλούδα και ο πελτές. Όπως είναι το τουλπάνι, ενώνω τις άκρες του και τις δένω, το σηκώνω, στραγγίζω λίγο με το χέρι να φύγουν τυχόν νερά και το κρεμάω σε κάποιο πόμολο με κουβά ή μπολ από κάτω (εγώ το κρέμασα πάνω από το νεροχύτη στο πόμολο του παραθύρου), αφήνοντάς το για 1 βράδυ, να φύγουν τελείως τα περιττά υγρά.

Την επόμενη μέρα, χωρίς να ανοίξω το ύφασμα, στίβω δυνατά με τα χέρια το τουλπάνι μέσα σε ένα μπολ ή απευθείας στο μπολ της ζυγαριάς μου, ώστε να βγάλω όλο τον χρήσιμο πελτέ/χυμό από τα μήλα που έβρασα. Αυτό είναι και το κομμάτι που χρειάζομαι για να φτιάξω το γλυκό. Αφού τελειώσω με το στίψιμο, ανοίγω με προσοχή το τουλπάνι και πετάω τα μήλα και τα κομμάτια που έχουν μείνει στο ύφασμα μέσα. 

Όπως είναι το μπολ ζυγίζω το περιεχόμενό του. Ρίχνω τον πελτέ που έχει προκύψει σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή χύτρα και προσθέτω τόση ζάχαρη όσο ήταν το ζύγισμα του πελτέ (π.χ. εάν ζύγισα 250γρ. πελτέ μόλις, τότε προσθέτω και 250γρ. ζάχαρη). Βράζω το μείγμα για 45' ανακατεύοντας συστηματικά και προς το τέλος, προσθέτω και το χυμό του λεμονιού. Εάν θέλω, μπορώ προς το τέλος να ρίξω και 2 ξυλαράκια κανέλα και τζίντζερ, ώστε να πάρει άρωμα το ζελέ μου. Ελέγχω ότι έχει δέσει το γλυκό, αφαιρώ τα ξυλαράκια της κανέλας, ανακατεύω άλλη μια γύρα και βγάζω από τη φωτιά. Όση ώρα αφήνω να πέσει η θερμοκρασία του ζελέ, αποστειρώνω τα βαζάκια μου. 

Γεμίζω τα βάζα με το ζελέ του μήλου, αφήνοντας λίγο κενό προς τα πάνω, αναποδογυρίζω κι έτσι το γλυκό μου κονσερβοποιείται. Το διατηρώ στο ψυγείο!

~δοκίμασέ το!~

Σχετικές συνταγές

mmm... Μαρμελάδα κυδώνι...
Μαρμελάδα βερίκοκο
μαρμελάδα με λεμόνι!
Μαρμελάδα φράουλα
Μαρμελάδα βερίκοκο
Μαρμελάδα ροδάκινο
Ζελέ κυδωνιού