Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 25'
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 4
Χρόνος αναμονής : -

απλή μαρμελάδα φράουλας

Κατηγορία: Μαρμελάδες & Ζελέ

από το χρήστη: Φοίβη

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μικρή σκάλα για 3'-4'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι.

Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!

Υλικά
ΜαρμελάδαΜαρμελάδα ΦράουλαΜαρμελάδα ΦράουλαςΦράουλαΦρούταΦρέσκα ΦρούταΑποστειρώνω Βάζα

Για να κάνω μαρμελάδα, χρησιμοποιώ ίση ποσότητα ζάχαρης με το βάρος των φρούτων που θα χρησιμοποιήσω (στις περισσότερες περιπτώσεις). Π.χ. αν έχουμε ψωνίσει 1 κιλό φράουλες, θα χρησιμοποιήσουμε και 1 κιλό ζάχαρη!

Παίρνουμε λοιπόν τις φράουλες μας, τις πλένουμε καλά, αφαιρούμε τα φυλλαράκια και πετάμε όσες δεν είναι ώριμες. Τις ζυγίζουμε και μετράμε αντίστοιχα την ίδια ποσότητα ζάχαρης. Σε μπλέντερ ή με το ειδικό εργαλείο τις πολτοποιούμε. Αν θέλουμε, μπορούμε απλώς να τις ψιλοκόψουμε, μια και το μεγαλύτερο μέρος θα λιώσει κατά το μαγείρεμα.

Σε καταρόλα με βαρύ πάτο και στη χαμηλή σκάλα ρίχνω τον πολτό της φράουλας με τη ζάχαρη κι ανακατεύω, μέχρι να διαλυθεί. Αφού ενωθούν τα υλικά και δεν υπάρχουν πλέον ορατοί κόκκοι ζάχαρης, ανοίγω το μάτι στο φουλ και, ανακατεύοντας συνεχώς, αφήνω το μείγμα να βράσει και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες και να ανεβαίνει. Από αυτό το σημείο του πλήρους βρασμού μετράω 4' χωρίς να ανακατέψω καθόλου.

Η μαρμελάδα μου είναι έτοιμη! Αποστειρώνω βαζάκια, τα γεμίζω με τη μαρμελάδα κι αναποδογυρίζω.

~δοκίμασέ το!~

Σχετικές συνταγές

mmm... Μαρμελάδα κυδώνι...
Μαρμελάδα βερίκοκο
μαρμελάδα με λεμόνι!
Μαρμελάδα φράουλα
Μαρμελάδα βερίκοκο
Μαρμελάδα ροδάκινο
Ζελέ μήλου