Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 1 ώρα & 15'
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 5
Χρόνος αναμονής : 1 νύχτα (αναμονή)

μαρμελάδα κεράσι

Κατηγορία: Μαρμελάδες & Ζελέ

από το χρήστη: Φοίβη

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό, παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

~

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μικρή σκάλα για 3'-4'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι.

Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!
 

Υλικά
ΜαρμελάδαΜαρμελάδα ΚεράσιΚεράσιαΚεράσιΦρούταΦρέσκα ΦρούταΧυμόςΧυμός ΛεμονιούΛεμόνιΛεμόνιαΕσπεριδοειδήΚανέλαΞυλάκι ΚανέλαςΞυλαράκι ΚανέλαςΑποστειρώνω Βάζα

Πλένω καλά τα κεράσια κι αφαιρώ τον πυρήνα τους με το ειδικό εργαλείο. Δεν πετάω τα κουκούτσια! Τα ρίχνω σε ένα μπολ μαζί με το νερό. Κόβω τα κεράσια σε φετούλες και τα ρίχνω σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή στη χύτρα. Προσθέτω το ξυλάκι της κανέλας και το νερό, χωρίς τα κουκούτσια αυτή τη φορά. Ανακατεύουμε μια γύρα και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη να πάει παντού. Σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι ή με μια πετσέτα και την αφήνω για 1 βράδυ να ρουφήξει το κεράσι τη ζάχαρη και να βγάλει τα υγρά του.

Την επομένη, αν δω ότι τα κεράσια δεν έχουν βγάλει πολύ ζουμάκι, τόσο ώστε σχεδόν να τα καλύπτει, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό. Τοποθετώ την κατσαρόλα στο μάτι, σε χαμηλή φωτιά και την αφήνω να σιγοβράσει για 20', ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Κατόπιν δυναμώνω το μάτι και, ανακατεύοντας που και που, περιμένω τη μαρμελάδα να δέσει. Όταν είναι έτοιμη η μαρμελάδα, προσθέτω το χυμό του λεμονιού, ανακατεύω, αφήνω να πάρει 1-2 βράσεις ακόμη κι αποσύρω από τη φωτιά.

Αφαιρώ το ξυλάκι της κανέλας, αποστειρώνω βάζα και τα γεμίζω με τη μαρμελάδα κεράσι!

~δοκίμασέ το!~

 

Σχετικές συνταγές

mmm... Μαρμελάδα κυδώνι...
Μαρμελάδα βερίκοκο
μαρμελάδα με λεμόνι!
Μαρμελάδα φράουλα
Μαρμελάδα βερίκοκο
Μαρμελάδα ροδάκινο
Ζελέ μήλου