Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 1 ώρα
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 5
Χρόνος αναμονής : -

δαμάσκηνα κομπόστα

Κατηγορία: Μαρμελάδες & Ζελέ

από το χρήστη: Μαιρούλα

Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο βράσιμο κρασί ή κονιάκ ή ρούμι (χικ!). Χρησιμοποιείτε κρασί και νερό σε ίσα μέρη (όσο κρασί τόσο νερό) ή προσθέτετε μαζί με τη ζάχαρη λίγο κονιάκ ή ρούμι.

~

 

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μικρή σκάλα για 3'-4'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. 

Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε! 

Υλικά
Φρέσκα ΦρούταΦρούταΠορτοκάλιΛεμόνιΦέτες ΠορτοκαλιούΦέτες ΛεμονιούΑποστειρωμένα ΒάζαΑποστειρώνω ΒάζαΔαμάσκηνο ΚομπόσταΚομπόστα ΔαμάσκηνοΔαμάσκηναΚομπόστα

Πλένετε τα δαμάσκηνα, τα σκεπάζετε με νερό μέσα σε κατσαρόλα και τα βράζετε για 40'. Προσθέτετε αν θέλετε, μία ή δύο φέτες λεμομιού ή πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. Τα βράζετε για άλλα 5'.

άλλος τρόπος:

Πλένετε τα δαμάσκηνα καλά, τα σκεπάζετε σε κατσαρόλα με νερό και τα αφήνετε να μείνουν μια νύχτα. Την επόμενη μέρα τα βράζετε για 20' περίπου, προσθέτετε τη φέτα λεμονιού ή πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και τα βράζετε για άλλα 5'.

Αποθηκεύετε την κομπόστα σε αποστειρωμένα βαζάκια, εντός ή εκτός ψυγείου.

 

Σχετικές συνταγές

mmm... Μαρμελάδα κυδώνι...
Μαρμελάδα βερίκοκο
μαρμελάδα με λεμόνι!
Μαρμελάδα φράουλα
Μαρμελάδα βερίκοκο
Μαρμελάδα ροδάκινο
Ζελέ μήλου