Κατηγορία: Finger... Dessert! , Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: glykatzou
Μπισκοτάκια, που βασίζονται στην μπανάνα και τη μελάσα και είναι ιδανικά ακόμη και για φανατικούς χορτοφάγους (vegan).
Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι. Ανακατεύω πρόχειρα με ένα πιρούνι. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τη μελάσα σε μεσαία προς υψηλή ταχύτητα για 2'. Πολτοποιώ με το ειδικό εργαλείο τις μπανάνες και τις προσθέτω στο μείγμα τμηματικά. Προσθέτω και τη βανίλια κι ενώνω. Χαμηλώνω την ένταση στο μίξερ και προσθέτω το αλεύρι λίγο-λίγο, μέχρι να ενσωματωθεί. Δεν το παρακάνω. Κλείνω καλά με μεμβράνη τη ζύμη και την αφήνω στο ψυγείο για 30'.
Βγάζω τη ζύμη, κόβω μικρά κομμάτια και τα ρολάρω μέσα στην παλάμη μου, σα να φτιάχνω μπαλίτσες.
Σε ένα μπολ ή πιάτο ρίχνω τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύω πρόχειρα. Ρολάρω τις μπαλίτσες μέσα στην επικάλυψη.
Στρώνω λαδόχαρτο πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Αραδιάζω τα μπαλάκια με μια απόσταση μεταξύ τους και τα πατάω ελαφρά, να αποκτήσουν πλακέ σχήμα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 14'-18', μέχρι να αποκτήσουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα στις άκρες τους. Τα αφήνω να κρυώσουν.
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!