Συνταγές για γλυκά

Eierzucker (ζαχαρένια μπισκοτάκια)

Συνταγή Eierzucker (ζαχαρένια μπισκοτάκια)

Eierzucker (ζαχαρένια μπισκοτάκια)

Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα , Μπισκότα-Κουλουράκια

από το χρήστη: Φοίβη

Eier σημαίνει στα Γερμανικά τα αβγά και Zucker τη ζάχαρη. Η συνταγή που είναι παραδοσιακή από την γερμανική πόλη της Νυρεμβέργης, είναι απλούστατη και η τελική γεύση ξαφνιάζει ευχάριστα, αφού παραπέμπει στη... μαρέγκα! Σε κάτι ανάλαφρο, τσιχλωτό, ζεστά γλυκό. 
~
Προσωπικά δεν βάζω κανένα καρύκευμα ή έξτρα γεύση στα βασικά υλικά: αβγά, ζάχαρη και αλεύρι αρκούν! 
~
Το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιαίτερα χλωμό μπισκότο, που μοιάζει άψητο. Και, αν και η ζύμη μετά την ξεκούρασή της στο ψυγείο, είναι πραγματικά σκληρή, καθώς δαγκώνει κανείς το Eierzucker διαπιστώνει με έκπληξη, ότι είναι αληθινά μαλακό!
~
Μπορείτε αν θέλετε να του περάσετε μια κορδέλα και να το κρεμάσετε από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο σαν στολίδι! Κλείνοντάς το σε αεροστεγές κουτί, θα κρατήσει πάρα πολύ καιρό και μετά τις 2-3 πρώτες εβδομάδες, θα νοστιμεύσει ακόμη περισσότερο!

Υλικά

Διαδικασία

Στον κάδο του μίξερ και με το σύρμα χτυπάω τα αβγά με την άχνη σε μέτρια ταχύτητα για 20'-25', έως ότου γίνει ανάλαφρο το μείγμα και πάρει ένα πολύ ελαφρύ, ροδακινί χρώμα (από τον χτυπημένο κρόκο). Σταματάω το μίξερ και προσθέτω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, λίγο-λίγο, ανακατεύοντας στα ενδιάμεσα, ώστε να ενσωματωθεί καλά και να πάει παντού. Το τελικό μείγμα θα είναι διαφορετικό από τις συνηθισμένες ζύμες. Θα είναι πιο συμπαγές αλλά σχετικά μαλακό συνάμα. Αν θέλω, προσθέτω σε αυτό το στάδιο τα μπαχάρια ή το ξύσμα.

Κλείνω τη ζύμη μέσα σε μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο να σφίξει για 2 ώρες. 

η απλή version: Ξετυλίγω τη ζύμη και τη δουλεύω λιγάκι να ζεσταθεί και να γίνει πιο εύκαμπτη, πάνω στον πάγκο μου. Παίρνω κουπ πατ, μεγάλου μεγέθους και κόβω σχήματα. Τα αραδιάζω δίπλα-δίπλα σε φύλλο σιλπάτ ή σε ταψάκι το οποίο έχω σκεπάσει με λαδόχαρτο. 

Ψήνω τα ζαχαρένια μπισκότα μου σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C (γκάζι: 2 ½) για 20'-25'. Τα μπισκότα μου θα είναι λευκά στην επιφάνειά τους αφού ψηθούν, στον πάτο όμως θα έχουν πάρει ένα πολύ ελαφρύ ξανθό χρώμα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, καλό είναι να γυρίσω τον δίσκο ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Αν αρχίζει να φουσκώνει η επιφάνεια από τα μπισκότα μου, τα πατάω με μια σπάτουλα απαλά. 

η πιο πολύπλοκη version: Μπορώ, αν έχω και θέλω, να χρησιμοποιήσω ειδικές "σφραγίδες" πάνω στα μπισκότα ζάχαρης, ώστε να έχουν ανάγλυφο κάποιο μοτίβο, πέρα από το σχήμα τους. Σε αυτή την περίπτωση, αφού βγάλω τη ζύμη από το ψυγείο και τη δουλέψω ελάχιστα στον πάγκο μου, κόβω το σχήμα που θέλω με κουπ πατ και "σταμπάρω" την παράσταση που έχω επιλέξει στην επιφάνεια των μπισκότων. Τα αραδιάζω σε ένα δίσκο ή φύλλο σιλικόνης, τα σκεπάζω με μια πετσέτα κουζίνας και τα αφήνω για 24 ώρες να στεγνώσουν καλά. Την επομένη, τα ψήνω κανονικά. 

σημαντικό: Αν θέλετε, μπορείτε πριν ψήσετε τα Eierzucker να τα τρυπήσετε στην κορυφή τους με ένα καλαμάκι, ώστε αφού ψηθούν να γίνουν στολίδια για το δέντρο! Σούπερ ιδέα. 
 

~δοκίμασέ το!~

Σχετικές συνταγές

μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας!

κουβερτούρα, ζάχαρη

μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας!

Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!

~

Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα. 

~

Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους

Κουλούρια κανέλας

λάδι, πορτοκάλι

Κουλούρια κανέλας

Τα κουλουράκια τα διατηρώ για 1 μήνα περίπου σε αεροστεγές δοχείο.
Μπισκότα σοκολάτας

αβγά

Μπισκότα σοκολάτας

Διατηρώ τα μπισκότα σε ένα αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα.
Μπισκότα με μελάσα!

ζάχαρη, μελάσα, κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ

Μπισκότα με μελάσα!

Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά. 

~

Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη  και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
 

Μπισκότο με μέλι

μέλι, αβγά

Μπισκότο με μέλι

Μπορώ να χρησιμοποιήσω αντί της κρέμας βουτύρου μαρμελάδα της αρεσκείας μου και να κολλήσω τα μπισκότα. Απλώς έτσι θα γίνουν ακόμη πιο γλυκά!
Κουλουράκια πορτοκαλιού!

κρόκος αβγού, πορτοκάλι, αλκοόλ

Κουλουράκια πορτοκαλιού!

Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!

~

Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.

~

Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.

Σοκολατένια μπισκότα με φυστικοβούτυρο!

μαύρη ζάχαρη, κουβερτούρα, σοκολάτα γάλακτος, φυστικοβούτυρο, αβγά, φιστίκι αράπικο

Σοκολατένια μπισκότα με φυστικοβούτυρο!

Πολύ νοστιμα μπισκότα, που αν και δεν είναι όμορφα οπτικά αναστατώνουν τον ουρανίσκο με την κουβερτούρα και το συστατικό-έκπληξη: το φυστικοβούτυρο!
μπισκότα σοκολάτα-πορτοκάλι... ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ!

μαύρη ζάχαρη, σοκολάτα-πορτοκάλι, κουβερτούρα, πορτοκάλι, αμύγδαλα

μπισκότα σοκολάτα-πορτοκάλι... ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ!

Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...

~

Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!