Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα , Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: Φοίβη
Η συνταγή απαιτεί θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.
~
Αυτά τα κουλουράκια μπαχαρικών που ονομάζονται "Pepernoten" στα Δανέζικα (spice nuts στα Αγγλικά), είναι παραδοσιακό Χριστουγεννάτικο γλύκισμα των Σκανδιναβών. Είναι μικρές μπουκιές που μοιάζουν με κάστανα ή καρύδια και με καρδιά που τη μασάς σαν τσίχλα.
~
Σύμφωνα με τη Δανέζικη παράδοση των Χριστουγέννων, τα παιδάκια αφήνουν κοντά στην καμινάδα τα παπούτσια τους κι ο Άγιος Βασίλης (Sinterklaas) ή οι βοηθοί του, οι Zwarte Pieten, τα γεμίζουν με αυτές τις πικάντικες μπουκίτσες.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το μέλι, έως ότου φτάσει τους 90°C. Το κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω τη ζάχαρη και το αλεύρι καλά κοσκινισμένο. Τα ανακατεύω, αφήνω να πέσει λίγο η θερμοκρασία για να μην καώ και ζυμώνω με τα χέρια.
Προσθέτω το αλάτι, το γλυκάνισο, το νερό και το μπέικιν και ξαναζυμώνω. Αν το ζυμάρι είναι πολύ σφιχτό, προσθέτω λίγο ακόμη νεράκι. Αφήνω τη ζύμη μέσα σε μπολ, το οποίο σκεπάζω με μεμβράνη, για 1 μέρα να ξεκουραστεί. Τόσο χρόνο χρειάζονται τα μπαχάρια για να δώσουν τα αρώματα και τη νότα τους.
Λαδώνω ελαφρώς με ηλιέλαιο τον πάτο και τα τοιχώματα από μια φόρμα στρογγυλή για κέικ (με έλασμα)! Λαδώνω και τα χέρια μου. Παίρνω μικρές μπίλιες από τη ζύμη που έχει ξεκουραστεί και σχηματίζω μπαλίτσες, σαν βόλους. Εναλλακτικά, κόβω κομμάτια από τη ζύμη και τα ρολάρω σε μεσαίου προς λεπτού πάχους μπαστούνια και μετά με ένα ίσιο μαχαίρι κόβω κομματάκια.
Τοποθετώ τα κουλουράκια στην λαδωμένη φόρμα, να ακουμπάει το ένα το άλλο, στριμωγμένα! Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσω φόρμα με ψηλά τοιχώματα και να στριμώξω δίπλα-δίπλα τα κουλουράκια από το να τα αραδιάσω σε ταψί, διότι σε αυτή την περίπτωση θα ψηθούν πιο γρήγορα οι άκρες και θα σκληρύνουν πολύ!
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 20'.
~δοκίμασέ το!~
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!