Συνταγές για γλυκά

Μπισκοτάκια με παραθυράκια γεμισμένα με κόκκινη μαρμελάδα

Συνταγή Μπισκοτάκια με παραθυράκια γεμισμένα με κόκκινη μαρμελάδα

Μπισκοτάκια με παραθυράκια γεμισμένα με κόκκινη μαρμελάδα

Κατηγορία: Finger... Dessert! , Μπισκότα-Κουλουράκια

από το χρήστη: Φοίβη

Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι γέμιση θέλετε, αφού ψήσετε τα μπισκοτάκια σας. Μια κρέμα, μαρμελάδα, ζελέ, κομπόστα κτλ.. ~ Διατηρώ τα μπισκοτάκια μου κλεισμένα αεροστεγώς για λίγες μόνο μέρες. Οπότε... ευκαιρία για χάρισμα και μια καλή πράξη. Ή καλέστε φίλους.

Υλικά

Διαδικασία

για τα μπισκότα:

Σε ένα μπολ κοσκινίζω πολύ καλά το αλεύρι και προσθέτω τα τριμμένα αμύγδαλα, την κανέλα, το αλάτι και τα γαρίφαλα. Ανακατεύω μια γύρα με ένα πιρούνι. Σε ένα μπολάκι χτυπάω πρόχειρα το αβγό με το νερό.

Στον κάδο του μίξερ και με το φτερό χτυπάω για 3' το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτω το αβγό και χτυπάω για 1' ακόμη. Κατεβάζω την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνω λίγο-λίγο το μείγμα με το αλεύρι, μέχρι να το ρουφήξει όλο και να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μου. Δεν το παρακάνω με το χτύπημα.

Στρώνω ένα φύλλο λαδόχαρτο στον πάγκο μου. Χωρίζω τη ζύμη σε δύο μέρη. Παίρνω το ένα μέρος, το τοποθετώ στο λαδόχαρτο και το ανοίγω αρχικά με τα χέρια, κατόπιν με τον πλάστη. Το καλύπτω με άλλο ένα φύλλο λαδόχαρτου και συνεχίζω να το δουλεύω με τον πλάστη, μέχρι να φτιάξω έναν λεπτό δίσκο. Όπως είναι η ζύμη, καλυμμένη με τα δύο λαδόχαρτα, την αφήνω στο ψυγείο για 1 βράδυ. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία και με τη 2η ζύμη μου.

Την επομένη, βγάζω τα δύο φύλλα από το ψυγείο, τα αφήνω 30'-45' σε θερμοκρασία δωματίου και τα δουλεύω λίγο ακόμη με τον πλάστη. Αφαιρώ το πάνω λαδόχαρτο και με μια κουπ πατ κόβω τα μπισκοτάκια σε ό,τι σχήμα επιθυμώ. Αν θέλω κι έχω, μπορώ με μια μικρότερη κουπ πατ, να σχηματίσω στο κέντρο από τη μία δόση ζύμης, ένα μικρότερο σχήμα, ώστε να φαίνεται η γέμιση που θα βάλω. Εγώ χρησιμοποίησα τη μύτη από το κορνέ και πατώντας την στη ζύμη σχημάτισα παραθυράκια! Τοποθετώ τις καρδούλες πίσω στο λαδόχαρτο, αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ των μπισκότων. (Ό,τι ζύμη περισσέψει, την κλείνω μεταξύ δύο φύλλων λαδόχαρτου, πάλι, την αφήνω για κάποια ώρα στο ψυγείο ή ακόμη καλύτερη στην κατάψυξη, σχηματίζω και την ψήνω.)

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C το ένα φύλλο λαδόχαρτου για 11'-13' Όταν τα μπισκοτάκια μου πάρουν ένα ελαφρώς χρυσαφί χρώμα, τα βγάζω και τα αφήνω να κρυώσουν λίγο. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία και το ψήσιμο και με το δεύτερο φύλλο.

για τη γέμιση:

Τα μπισκότα μου έχουν ψηθεί και κρυώσει. Παίρνω τη μία δόση από τα μπισκότα, τα γεμίζω με μια κουταλιά από μαρμελάδα βατόμουρο ή κονσέρβα και τα κλείνω/πατάω με αυτά που έχουν την καρδούλα στη μέση. Εγώ χρησιμοποίησα μαρμελάδα κεράσι που είχα κι έγιναν μούρλια!

για το πασπάλισμα:

Πασπαλίζω τα μπισκοτάκια μου με μια γενναία στρώση από άχνη ζάχαρη!

~δοκίμασέ το!~

 

Σχετικές συνταγές

μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας!

κουβερτούρα, ζάχαρη

μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας!

Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!

~

Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα. 

~

Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους

Κουλούρια κανέλας

λάδι, πορτοκάλι

Κουλούρια κανέλας

Τα κουλουράκια τα διατηρώ για 1 μήνα περίπου σε αεροστεγές δοχείο.
Μπισκότα σοκολάτας

αβγά

Μπισκότα σοκολάτας

Διατηρώ τα μπισκότα σε ένα αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα.
Μπισκότα με μελάσα!

ζάχαρη, μελάσα, κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ

Μπισκότα με μελάσα!

Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά. 

~

Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη  και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
 

Μπισκότο με μέλι

μέλι, αβγά

Μπισκότο με μέλι

Μπορώ να χρησιμοποιήσω αντί της κρέμας βουτύρου μαρμελάδα της αρεσκείας μου και να κολλήσω τα μπισκότα. Απλώς έτσι θα γίνουν ακόμη πιο γλυκά!
Κουλουράκια πορτοκαλιού!

κρόκος αβγού, πορτοκάλι, αλκοόλ

Κουλουράκια πορτοκαλιού!

Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!

~

Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.

~

Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.

Σοκολατένια μπισκότα με φυστικοβούτυρο!

μαύρη ζάχαρη, κουβερτούρα, σοκολάτα γάλακτος, φυστικοβούτυρο, αβγά, φιστίκι αράπικο

Σοκολατένια μπισκότα με φυστικοβούτυρο!

Πολύ νοστιμα μπισκότα, που αν και δεν είναι όμορφα οπτικά αναστατώνουν τον ουρανίσκο με την κουβερτούρα και το συστατικό-έκπληξη: το φυστικοβούτυρο!
μπισκότα σοκολάτα-πορτοκάλι... ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ!

μαύρη ζάχαρη, σοκολάτα-πορτοκάλι, κουβερτούρα, πορτοκάλι, αμύγδαλα

μπισκότα σοκολάτα-πορτοκάλι... ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ!

Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...

~

Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!