Κατηγορία: Finger... Dessert! , Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: glykatzou
Αν θέλω, για να δώσω μια σχετική ένταση στα βουτήματά μου, τα συνοδεύω με μαρμελάδα φράουλα ή ό,τι άλλη γεύση θέλω.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω τη ζάχαρη. Ανακατεύω με τα χέρια ή με ένα πιρούνι. Προσθέτω το ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια και το δουλεύω με τα χέρια να πάει παντού. Το τρίβω με τα δάχτυλα, μέχρι να θρυμματιστεί τελείως και να θυμίζει άμμο. Προσθέτω το βούτυρο γάλακτος κι ανακατεύω πολύ καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη.
Πασπαλίζω τον πάγκο της κουζίνας μου με το κακάο και ρολάρω τη ζύμη εκεί πάνω. Σημαντικό: Δε ρίχνω το κακάο στο μπολ με τη ζύμη! Ρολάρω το ζυμάρι, μέχρι να καλυφτεί τελείως με το κακάο, το δουλεύω με τα χέρια κι επαναλαμβάνω μέχρι να χρησιμοποιήσω όλο το κακάο. Ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη σε μέτριο πάχος και κόβω με κουπ πατ βουτήματα, δίνοντάς τους το σχήμα που επιθυμώ.
Τα τοποθετώ με μια απόσταση μεταξύ τους σε ταψάκι ή στη λαμαρίνα του φούρνου, την οποία έχω καλύψει με λαδόχαρτο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15'-20', μέχρι να στεγνώσει η ζύμη.
~δοκίμασέ το!~
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!