Κατηγορία: Βασικές Ζύμες , Γλυκές Πίτες , Διάφορα
από το χρήστη: Φοίβη
Καλό είναι, αφού ρίξω το αλεύρι ολικής άλεσης στον κάδο, να χρησιμοποιήσω λίγο-λίγο το σκληρό αλεύρι, μια και ίσως "πάρει" λιγότερο ή περισσότερο από την αναγραφόμενη δοσολογία το μείγμα μου.
Στον κάδο του μίξερ ενώνω το χλιαρό νερό, το λάδι, το μέλι, τα αβγά, τα αλεύρια λίγο-λίγο, το αλάτι και τη μαγιά και χρησιμοποιώντας το φτερό αρχικά, αρχίζω το ζύμωμα. Όταν αρχίσει η ζύμη να παίρνει μορφή, αλλάζω και χρησιμοποιώ το γάντζο. Ζυμώνω για 5'-10', μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και μαλακό ζυμάρι. Όταν είναι έτοιμη, η ζύμη μου θα πρέπει να μην κολλά στα τοιχώματα του μπολ, παρά μόνο λίγο στον πάτο.
Μεταφέρω το ζυμάρι σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ ή καθαρίζω και στεγνώνω τον κάδο, τον λαδώνω ελαφρώς κι αφήνω τη ζύμη μου εκεί μέσα. Κλείνω πολύ καλά με μεμβράνη και το αφήνω στην άκρη για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
Αλευρώνω πολύ τον πάγκο της κουζίνας μου και μεταφέρω το ζυμάρι εκεί. Το δουλεύω με τα χέρια και το χωρίζω σε 3 μέρη (μπορώ να το χρησιμοποιήσω κι ενιαία, αν φτιάξω μια μεγάλη πλεξούδα). Δουλεύω κάθε ένα ζυμάρι, αλευρώνοντας συνέχεια να μη στεγνώνει και κολλάει. Φτιάχνω τρία λοφάκια, τα καλύπτω με μια πετσέτα κουζίνας και τα αφήνω για άλλα 10', να ξεκουραστεί η ζύμη μου.
Σκεπάζω ένα μεγάλο ταψί με λαδόχαρτο. Παίρνω μία-μία τη ζύμη και τη ρολάρω με τα χέρια, φτιάχνοντας ένα χοντρό κορδόνι. Στριφογυρίζω προς τα μέσα το κορδόνι, φτιάχνοντας ένα σαλιγκάρι. Εναλλακτικά, σχηματίζω κορδόνια με το ζυμάρι και το πλέκω, όπως ακριβώς κάνω με το τσουρέκι μου. Τοποθετώ τα τρία ψωμάκια στο ταψάκι, αφήνοντας ένα κενό μεταξύ τους. Σκεπάζω το κάθε ψωμάκι με μια ελαφρώς βρεγμένη πετσέτα κι αφήνω το ταψάκι μέσα στο σβηστό φούρνο για ακόμη 1 ώρα, να φουσκώσει.
Ψήνω σε προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C για 20'. Σκεπάζω τα ψωμάκια μου με αλουμινόχαρτο και τα ψήνω για άλλα 10', μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.