Κατηγορία: Γλάσο-Επικάλυψη-Σως
από το χρήστη: glykatzou
Αν θέλετε ένα πιο πηχτό σιρόπι, βράστε το για 6'-8'. ~ Τόσο απλά κι εύκολα έχω σπιτική σως σοκολάτας, ιδανική τόσο για... κουτάλισμα όσο και για να γαρνίρει κέικ, παγωτά και σου, προφιτερόλ και μάφιν! Τα πάντα δηλαδή.
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σε χαμηλή προς μεσαία φωτιά, ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος, το light corn syrup, τη ζάχαρη και το αλάτι κι ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτω την κουβερτούρα που έχω ψιλοκόψει (μπορώ να χρησιμοποιήσω σταγόνες κουβερτούρας ή ξύσμα). Χαμηλώνω την ένταση κι ανακατεύω ζωηρά μέχρι να λιώσει καλά η κουβερτούρα μου.
Ανεβάζω την ένταση σε μεσαία θερμότητα και ζεσταίνω το σοκολατένιο σιρόπι μου για 3'-5', ανακατεύοντας διαρκώς, να πήξει. Το σερβίρω αμέσως πάνω στο γλυκό ή παγωτό της αρεσκείας μου. Εναλλακτικά: Το μεταφέρω σε μπολ ή βαζάκι και το ανακατεύω κατά διαστήματα να πέσει η θερμοκρασία του. Το διατηρώ σε καλά κλεισμένο δοχείο ή βάζο στο ψυγείο μου για 2-3 βδομάδες. Πριν το χρησιμοποιήσω, ζεσταίνω το σοκολατένιο σιρόπι μου σε μπεν μαρί για ελάχιστα λεπτά. Αν το θέλω λιγότερο πηχτό, καθώς το ζεσταίνω ρίχνω μερικές σταγόνες νερό κι ανακατεύω.
Το αβγόγλασο, όπως καταδεικνύει και το όνομά του, είναι γλάσο πανεύκολο, φτιαγμένο από αβγό. Για την ακρίβεια ασπράδι αβγού.
~
Είναι ιδιαίτερα βολικό, γιατί φτιάχνοντάς το και χρησιμοποιώντας απλώς ένα κορνέ, μπορείτε να γαρνίρετε τούρτες ακόμη και... πασχαλινά αβγά!