Κατηγορία: Finger... Dessert! , Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Μπισκότα που συνδυάζουν επάξια τη σοκολάτα με την καραμέλα, πάνω σε νόστιμη ζύμη.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό για 3' το βούτυρο με τη ζάχαρη, να ασπρίσει. Προσθέτω λίγο-λίγο το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το μπέικιν και το αλάτι. Ρίχνω τη βανίλια και το γάλα κι ομογενοποιώ. Ζυμώνω με τα χέρια, μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλά από τα τοιχώματα και να είναι λείο.
Πασπαλίζω με μπόλικο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας μου ή τον καλύπτω με ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί. Μεταφέρω τη ζύμη στον πάγκο και δουλεύω. Την ανοίγω σε λεπτό φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη. Με κουπ πατ ή με το πάνω μέρος ενός ποτηριού, κόβω δισκάκια από τη ζύμη. Με ένα στιλό ή με ένα καλαμάκι, φτιάχνω μια τρυπούλα στο κέντρο του δίσκου.
Στρώνω λαδόχαρτο στη λαμαρίνα του φούρνου ή χρησιμοποιώ ταψί. Τοποθετώ τα μπισκότα εκεί, με κάποιο κενό μεταξύ τους.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10'-12', μέχρι να έχουν πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω έτοιμες μαλακές καραμέλες βουτύρου ή χειροποίητες καραμέλες μελιού ή σπιτική παχύρρευστη καραμέλα γάλακτος. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα, το αλάτι και την καραμέλα, σε όποια μορφή επιλέξω και τη ζεσταίνω καλά στη φωτιά, να λιώσει. Αν χρησιμοποιήσω καραμέλες θα μου πάρει παραπάνω χρόνο για το λιώσιμο, αν και μπορώ να κάνω αυτή τη διαδικασία στο microwave για 3' ή λιγότερο. Ανακατεύω. Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα, ανακατεύοντας διαρκώς.
Παίρνω ένα-ένα τα ψημένα μπισκοτάκια μου και τα βουτάω με προσοχή στη λιωμένη σοκολάτα, να καλυφθεί η μία πλευρά τους. Εναλλακτικά, περιχύνω τη μία μεριά με ένα κουτάλι. Τα αφήνω σε πιατέλα ή λαδόχαρτο, να ακουμπήσουν από τη μεριά με τη σοκολάτα. Γεμίζω με την κρέμα την άλλη πλευρά του μπισκότου. Αν θέλω τα πασπαλίζω με χοντροκομμένα αμύγδαλα. Φτιάχνω αυτοσχέδιο κορνέ, γυρίζοντας προς τα μέσα ένα φύλλο λαδόχαρτου και σχηματίζοντας ένα χωνάκι. Το γεμίζω με κουβερτούρα και κόβω τη μύτη. Κάνω κυματισμούς πάνω από την κρέμα με τη σοκολάτα.
Αφήνω τα μπισκότα για 10'-15' στο ψυγείο, να κρυώσει καλά η κουβερτούρα.
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!