Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: glykatzou
Μπορώ να σχηματίσω είτε τεράστια μπισκότα σοκολάτας είτε πολλά μικρότερα. ~ Τα διατηρώ σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Βγάζω το βούτυρο από το ψυγείο και το κόβω σε κυβάκια. Στον κάδο του μίξερ και σε μεσαία ταχύτητα ρίχνω το βούτυρο με τη ζάχαρη και με το φτερό χτυπάω για 3', να ασπρίσει. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα. Κατεβάζω την ταχύτητα και ρίχνω το κακάο και μετά το κοσκινισμένο αλεύρι τμηματικά, μέχρι να απορροφηθεί, το αλάτι και το μπέικιν. Αφού σχηματιστεί μια πολύ πηχτή ζύμη, προσθέτω τις σταγόνες της κουβερτούρας κι ανακατεύω μια-δυο γύρες, να πάνε παντού.
Ζυμώνω λίγο ακόμη με το χέρι αυτή τη φορά, ώστε όλα τα υλικά να έχουν ομογενοποιηθεί καλά και κυρίως τα choc chips να έχουν σκορπιστεί στη ζύμη. Μεταφέρω το ζυμάρι στον πάγκο της κουζίνας μου και είτε σχηματίζω με τα χέρια μεγάλους, πλακέ δίσκους μπισκότων είτε δίνω ό,τι μορφή θέλω με κουπ πατ.
Αραδιάζω τα μπισκότα πάνω σε ταψάκι ή στη λαμαρίνα του φούρνου μου, την οποία έχω σκεπάσει με λαδόχαρτο. Αφήνω λίγη απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 16'-20'.
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!