Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Ιδέα: Επειδή δεν έχουν έντονη γεύση τα συγκεκριμένα μπισκότα, μπορώ να τα γεμίσω με καραμέλα γάλακτος και να τα ενώσω! Τώρα πραγματικά απογειώνουμε τις μπουκίτσες μας.
Ζεσταίνω ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο. Κόβω το ανάλατο βούτυρο σε φέτες και το ρίχνω μέσα. Το ζεσταίνω, ανακατεύοντας συνεχώς. Περνάω το σημείο κατά το οποίο το βούτυρο λιώνει και είναι ακόμη ημίλευκο και το αφήνω για ακόμα 2', μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει. Ανακατεύω συνεχώς. Αφού το βούτυρο γίνει ελαφρώς χρυσαφί σκούρο και η μυρωδιά του θυμίζει καρύδια, το απομακρύνω αμέσως από τη φωτιά και το μεταγγίζω σε ένα άλλο σκεύος, κατά προτίμηση κρύο, ώστε να σταματήσει ο βρασμός για να μη μου καεί.
~
Σε ένα μπολ κοσκινίζω καλά το αλεύρι και προσθέτω τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύω πρόχειρα με ένα πιρούνι. Μεταφέρω το κρύο βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ. Προσθέτω τη μισή ποσότητα της ζάχαρης και ή ανακατεύω ζωηρά, να απορροφηθεί ή χτυπάω για λίγη ώρα. Προσθέτω και την υπόλοιπη μισή και τη βανίλια κι ανακατεύω και πάλι. Τέλος, ρίχνω τμηματικά στο μείγμα το αλεύρι κι ανακατεύω να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου.
Σκεπάζω με μια μεμβράνη και αφήνω το μείγμα για 10' να ξεκουραστεί, έτσι ώστε το αλεύρι να απορροφήσει το βούτυρο.
Αλευρώνω τον πάγκο της κουζίνας και περνάω το μείγμα εκεί. Ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη και με κουπ πατ ή με ένα ποτήρι κόβω δισκάκια. Τα μεταφέρω σε ταψάκι ή στη λαμαρίνα του φούρνου, στην οποία έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Αφήνω μια κάποια απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15'-25', μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα οι άκρες από τα μπισκότα μου.
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!