Κατηγορία: Finger... Dessert! , Γλυκές Πίτες , Διάφορα , Νηστίσιμα
από το χρήστη: Μαιρούλα
Νηστίσιμο γλυκό που, αν δε συμπαθείτε ιδιαίτερα τα γλυκερά γλυκά, μπορείτε να παραλείψετε το σιρόπι και ιδού: πιτάκια με χουρμάδες.
~
Με την ίδια λογική, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους χουρμάδες με αποξηραμένα βερίκοκα κλπ..
για τη ζύμη:
Σε μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το αλάτι κι ελάχιστο χλιαρό νερό, ώστε να ζυμώσουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνουμε 15' να ξεκουραστεί και ξαναζυμώνουμε. Την αφήνουμε για 30'.
Στο μπλέντερ χτυπάμε τους χουρμάδες με το ελαιόλαδο και την κανέλα, μέχρι να γίνει ομοιόμορφη μάζα.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, πάχους περίπου 1,5 χιλιοστού και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια με κουπ πατ ή με ποτήρι. Σε κάθε κομμάτι τοποθετούμε στο κέντρο λίγο μείγμα χουρμά, σκεπάζουμε με ένα άλλο κομμάτι ζύμης, πατάμε τις άκρες για να κολλήσουν και με την παλάμη μας πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο. Αν δεν κολλάνε οι ζύμες μεταξύ τους, βρέχουμε τις ακρούλες με λίγο νερό. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε διαγώνιες γραμμές.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει και τηγανίζουμε ένα-ένα τα πιτάκια μέχρι να ροδίσουν. Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
για το σιρόπι:
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού για να φτιάξουμε το σιρόπι και βουτάμε ένα, ένα τα πιτάκια όταν έχουν κρυώσει, για να τα σιροπιάσουμε.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.