Συνταγές για γλυκά

Γλυκιά Πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς

Συνταγή Γλυκιά Πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς

Γλυκιά Πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς

Κατηγορία: Γλυκές Πίτες

από το χρήστη: Μαιρούλα

Μπορούμε. αν θέλουμε, πριν το ψήσιμο να πασπαλίσουμε από πάνω την πίτα με μείγμα απο λίγη ζάχαρη άχνη κι αλεύρι, ώστε να γίνει πιο τραγανή.
 
~

Ταιριάζει πολύ με καφέ και τσάι. 

Υλικά

Διαδικασία

για τη ζύμη:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης καλά και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια αρκετά μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη.

για τη γέμιση:

Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα ξερά φρούτα κομμένα στη μέση και τους ξηρούς καρπούς, χοντροκομμένους. Ρίχνουμε το αλεύρι, τα μπαχάρια κι ανακατεύουμε. Σε κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με τη ζάχαρη να βράσουν, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις αρχίσει να γίνεται σιρόπι, ρίχνουμε το μείγμα με τους καρπούς και τα φρούτα. Ανακατεύουμε καλά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

για τη συναρμολόγηση:

Ζυμώνουμε ελαφρώς το ζυμάρι με τα χέρια και προσθέτουμε λίγο αλεύρι αν δούμε ότι η ζυμή είναι πολύ αραιή. Το στρώνουμε σε φόρμα για τάρτες 20 εκατ. (σε λεπτή στρώση). Γεμίζουμε με το μείγμα των ξηρών φρούτων, πιέζοντας ελαφρά να καθίσουν καλά και σκεπάζουμε την πίτα με το υπόλοιπο ζυμάρι.
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 45' περίπου.

Σχετικές συνταγές

Σοκολατόπιτα

αβγά, κουβερτούρα, πορτοκάλι, αλκοόλ, κακάο

Σοκολατόπιτα

Ένα σίγουρο γλυκό που αρέσει σε όλους! Αν σας έχει έρθει... υπογλυκαιμία, η σοκολατόπιτα είναι σίγουρο πως θα τη σβήσει!
Βασιλόπιτα με  νιφάδες βρώμης

μελάσα, μέλι, βρώμη, αμύγδαλα, πορτοκάλι, αποξηραμένα φρούτα

Βασιλόπιτα με νιφάδες βρώμης

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Ταχινόπιτα

ταχίνι, καρύδια, γαρίφαλο, πορτοκάλι

Ταχινόπιτα

Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!

Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Βασιλόπιτα

αβγά, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Βασιλόπιτα

Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.

~

Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.

Σγουρόπιτα σα σουφλέ!

φύλλο, γιαούρτι, λάδι, αβγά, πορτοκάλι, κρέμα γάλακτος

Σγουρόπιτα σα σουφλέ!

Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.

~

Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".

Γαλατόπιτα

γάλα, σιμιγδάλι, αβγά

Γαλατόπιτα

Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.

~

Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.

Κολομπαρόπιτα διαφορετική!

κολοκυθάκια, ρύζι, αβγά, γάλα

Κολομπαρόπιτα διαφορετική!

Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη. 

~

Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο. 

Καρυδόπιτα

καρύδια, αβγά, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

Καρυδόπιτα

Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.

~

Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.