Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 45'
Σερβίρει : 8-10
Ζαχαρονόμος : 4
Χρόνος αναμονής : 45' (φούρνος)

Γλυκιά Πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς

Κατηγορία: Γλυκές Πίτες

από το χρήστη: Μαιρούλα

Μπορούμε. αν θέλουμε, πριν το ψήσιμο να πασπαλίσουμε από πάνω την πίτα με μείγμα απο λίγη ζάχαρη άχνη κι αλεύρι, ώστε να γίνει πιο τραγανή.
 
~

Ταιριάζει πολύ με καφέ και τσάι. 

Υλικά

για τη ζύμη:

για τη γέμιση:

Γλυκιά ΠίταΠίταΤάρταΦρούταΞερά ΦρούταΑποξηραμένα ΦρούταΞηροί ΚαρποίΚαλαμποκέλαιοΛάδιΕλαιόλαδοΧυμόςΧυμός ΠορτοκαλιούΞερά ΒερίκοκαΞερά ΔαμάσκηναΞερά ΣύκαΑποξηραμένα ΒερίκοκαΑποξηραμένα ΣύκαΑποξηραμένα ΔαμάσκηναΞανθές ΣταφίδεςΣταφίδεςΑμύγδαλαΑποφλοιωμένα ΑμύγδαλαΚαρύδιαΚαρυδόψιχαΜπαχάριαΜπαχαρικάΚανέλαΜοσχοκάρυδοΘυμαρίσιο ΜέλιΜέλιΜαύρη Ζάχαρη

για τη ζύμη:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης καλά και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια αρκετά μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη.

για τη γέμιση:

Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα ξερά φρούτα κομμένα στη μέση και τους ξηρούς καρπούς, χοντροκομμένους. Ρίχνουμε το αλεύρι, τα μπαχάρια κι ανακατεύουμε. Σε κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με τη ζάχαρη να βράσουν, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις αρχίσει να γίνεται σιρόπι, ρίχνουμε το μείγμα με τους καρπούς και τα φρούτα. Ανακατεύουμε καλά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

για τη συναρμολόγηση:

Ζυμώνουμε ελαφρώς το ζυμάρι με τα χέρια και προσθέτουμε λίγο αλεύρι αν δούμε ότι η ζυμή είναι πολύ αραιή. Το στρώνουμε σε φόρμα για τάρτες 20 εκατ. (σε λεπτή στρώση). Γεμίζουμε με το μείγμα των ξηρών φρούτων, πιέζοντας ελαφρά να καθίσουν καλά και σκεπάζουμε την πίτα με το υπόλοιπο ζυμάρι.
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 45' περίπου.

Σχετικές συνταγές

Σοκολατόπιτα
Ταχινόπιτα
Βασιλόπιτα
Σγουρόπιτα σα σουφλέ!
Γαλατόπιτα
Καρυδόπιτα