Κατηγορία: Finger... Dessert! , Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: Φοίβη
Γρήγορα μπισκοτάκια βουτύρου, που θυμίζουν πολύ τα shortbread, μοσχοβολάνε λεμόνι και "τσιμπάνε" στη γλώσσα όσο πρέπει, χωρίς να γλυκίζουν ιδιαίτερα!
Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι κι ανακατεύω πρόχειρα με ένα πιρούνι, ώστε να φύγουν τυχόν γρομπαλάκια. Στον κάδο του μίξερ και σε μέτρια ταχύτητα χτυπάω με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3', να αφρατέψει. Προσθέτω το ξύσμα, το χυμό, τη βανίλια και τα αβγά ένα-ένα, να απορροφηθούν. Χαμηλώνω την ταχύτητα και προσθέτω στην κρέμα το αλεύρι τμηματικά. Χτυπάω για ακόμη 2'. Κλείνω το ζυμάρι σε μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για 30', να σφίξει και να κρυώσει καλά.
Πλάθω μπαλίτσες, τις αραδιάζω σε λαδόχαρτο, πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου και τις ζουπάω να σχηματίσω μικρά μπισκότα, με κάποια απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στους 180°C για 17'-18', μέχρι να αρχίσει να παίρνει ένα ελαφρώς χρυσαφί χρώμα ο πάτος τους.
Γεμίσω ένα βαθύ μπολ ή πιάτο με την άχνη κι αφού ψηθούν και κρυώσουν τελείως τα μπισκότα μου, τα βουτάω στη ζάχαρη, να ασπρίσουν καλά.
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!