Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα , Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: Φοίβη
Λαμπριάτικα κουλουράκια από μια πολύ παλιά συνταγή που μου στείλαν, γραμμένη στην καθαρεύουσα. Δεν μπορεί να μην είναι καλή!
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο. Κάνω μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτω το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν, την κανέλα ή/και το ξύσμα και τέλος το νερό λίγο-λίγο, για να δω αν θα χρειαστεί όλο. Ζυμώνω με τα χέρια ζωηρά κι αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμη νερό, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο ζυμάρι που να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Μεταφέρω τη ζύμη στον πάγκο που έχω ελαφρώς αλευρώσει και δουλεύω με τα χέρια ελάχιστα λεπτά.
Μπορώ είτε να ανοίξω σε μέτριου πάχους φύλλο με τον πλάστη και να κόψω μπισκότα με κουπ πατ είτε να τα ρολάρω με τα χέρια ή ακόμη και να δώσω σχέδιο στα κουλούρια μου, όπως πλεξούδες.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω ζωηρά το αβγό με 1-2 κ.σ. νερό κι αλείφω τα λαμπριάτικα κουλουράκια.
Αφού αλείψω με το αβγό την επιφάνειά του, τα περνάω μέσα από πιατάκι στο οποίο έχω πασπαλίσει σουσαμάκι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15', μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!