Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα , Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: glykatzou
Αποθηκεύω τα μπισκότα πιπερόριζας σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς, στο οποίο έχω στρώσει λαδόχαρτο ή τα ειδικά, διακοσμητικά χαρτιά. Διατηρούνται για βδομάδες.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το μέλι και το σιρόπι. Τα αφήνω να πάρουν μια βράση, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσουν οι κόκκοι της καστανής ζάχαρης. Το κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω το βούτυρο κι ενσωματώνω, ανακατεύοντας ζωηρά. Ρίχνω τη σόδα και το αλάτι κι αφήνω να κρυώσει να λιγάκι.
Μεταφέρω το μείγμα στον κάδο του μίξερ, κοσκινίζω το αλεύρι, προσθέτω και τα μπαχάρια της αρεσκείας μου και δουλεύω με τον γάντζο. Αφού γίνει η ζύμη (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο αλεύρι), την τυλίγω με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 1 βράδυ.
Αλευρώνω ελαφρώς τον πάγκο της κουζίνας μου και δουλεύω τη ζύμη. Την ανοίγω με πλάστη σε φύλλο μέτριου προς λεπτού πάχους και με κουπ πατ δίνω τη μορφή που θέλω στα μπισκότα μου. Τα αραδιάζω σε σιλπάτ ή στη σχάρα του φούρνου, την οποία έχω καλύψει με λαδόχαρτο. Αφήνω τα μπισκότα μου να σταθεροποιηθούν, πριν τα ψήσω, για 30'.
Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 8'-10'.
Στον κάδο του μίξερ ενώνω το ασπράδι με την άχνη. Προσθέτω λίγο-λίγο τον χυμό του λεμονιού, προσέχοντας να πετύχω τη θεμιτή πυκνότητα. Γι'αυτό και δεν τον ρίχνω όλο από την αρχή.
Μεταφέρω το γλάσο σε σακούλα ζαχαροπλαστικής ή διπλώνω ένα μικρό φύλλο λαδόχαρτου, φτιάχνοντας ένα αυτοσχέδιο χωνάκι. Κόβω τη μύτη και με το γλάσο καλύπτω την επιφάνεια από τα μπισκότα μου ή φτιάχνω σχεδιάκια πάνω τους. Αν έχω, μπορώ να διακοσμήσω τις μπουκιές μου με πολύχρωμες, βρώσιμες πέρλες. Αφήνω τα μπισκότα πιπερόριζας για 1 ώρα τουλάχιστον να στεγνώσουν καλά.
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!