Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: Φοίβη
Κλασική, σκωτσέζικη συνταγή. Το τελικό αποτέλεσμα είναι τραγανά απέξω και μαλακά μέσα μπισκότα, στα οποία η πλούσια, λιπαρή γεύση του βουτύρου υπερτερεί. Μην περιμένετε να ψηθούν και να πάρουν χρώμα. Αποκτούν μόλις ένα ανοιχτό χρυσό χρώμα. Αν θέλετε, μπορείτε να τα αφήσετε ακόμη 1' στο φούρνο βάζοντας την ένδειξη του αέρα. Εγώ αυτό έκανα στο τέλος επιπλέον.
~
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αρωματικό βούτυρο, ώστε να δώσετε μια ιδιαίτερη γεύση στο shortbread.
Σημαντικό: Δεν ξέρω εάν φταίει το γεγονός ότι έφτιαξα τα συγκεκριμένα μπισκότα καλοκαίρι, οπότε και το βούτυρο λιώνει πιο γρήγορα εκτός ψυγείου, αλλά διαφοροποίησα στην πράξη κάπως τις δόσεις μου: Στο βούτυρο, χρησιμοποίησα όσο λέει η συνταγή αλλά μελλοντικά θα ξεκινούσα με λίγο λιγότερο. Στην άχνη, δοκιμάζοντας αφού πρόσθεσα το αλάτι, τελικά έβαλα περισσότερη (γύρω στα 90γρ. συνολικά) και τέλος στο αλεύρι, ακριβώς επειδή το βούτυρο είχε λιώσει κι άρα χρειαζόμουν μια πιο συμπαγή μάζα, πρόσθεσα κι άλλο κατά το ζύμωμα (γύρω στα 250γρ. συνολικά). Υποθέτω ότι αν κανείς φτιάξει τη συνταγή χειμώνα, να είναι οκ με τις δόσεις βουτύρου-αλευριού ως έχουν. Για την άχνη όμως, είναι πραγματικά θέμα γεύσης.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το κρύο βούτυρο με την άχνη, το θαλασσινό αλάτι σε κρυστάλλους και τη βανίλια, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει κρεμώδες. Κοσκινίζω σιγά-σιγά στο μείγμα το αλεύρι. Αν χρειαστεί, ξεπερνάω τη δόση και προσθέτω λίγο ακόμη, έως ότου σχηματιστεί μια πολύ μαλακή ζύμη που όμως θα ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.
Βγάζω τη ζύμη μου από το μίξερ και τη μεταφέρω στον πάγκο της κουζίνας. Τη ρολάρω με τα χέρια, σχηματίζοντας μια μακρόστενη λωρίδα, με διάμετρο 5εκ.. Τυλίγω τη ζύμη μου με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει.
Αφαιρώ τη ζύμη από τη μεμβράνη και την αφήνω στον πάγκο μου. Εάν διαπιστώσω ότι έχει γίνει λιπαρή λόγω του βουτύρου, την πασπαλίζω με αρκετό αλεύρι και τη δουλεύω με τα χέρια για λίγο, να "στεγνώσει". Με ένα ίσιο μαχαίρι (χωρίς δόντια, από το σερβίτσιο π.χ.) κόβω σε φέτες τη ζύμη σε πάχος 0.5 εκ.. Στρώνω, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους, τους δίσκους πάνω σε φύλλο σιλικόνης ή σε λαδόχαρτο, με το οποίο έχω καλύψει τη λαμαρίνα του φούρνου.
Πριν ψήσω, πασπαλίζω τα μπισκότα μου με κρυσταλλική ζάχαρη (ώστε να αντισταθμίσει τη γεύση του αλατιού μέσα). Η πρωτότυπη συνταγή λέει να πασπαλίσω τα μπισκότα αφού ψηθούν, όμως βρίσκω ότι είναι προτιμότερο αυτό να το κάνω πριν, ώστε να σταθεροποιηθούν οι κόκκοι της ζάχαρης πάνω στην επιφάνεια. Διαφορετικά θα πέσουν, λέω εγώ...
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 15', μέχρι τα μπισκότα βουτύρου μου να αρχίσουν να αποκτούν ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα.
~δοκίμασέ το!~
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!