Κατηγορία: Διάφορα , Γλάσο-Επικάλυψη-Σως
από το χρήστη: Φοίβη
Πανεύκολο dressing για τις καλοκαιρινές φρουτένιες σαλάτες. Το μελισσόχορτο "ακούγεται" πολύ ευχάριστα. Είναι πανέμορφο φυτό, το οποίο κάνει το καλοκαίρι λευκά ανθάκια και μπορείτε να το έχετε εύκολα στο μπαλκόνι ή το πεζούλι της κουζίνας. Χρειάζεται καθημερινό πότισμα μόνο!
~
Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μικρή σκάλα για 3'-4'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι.
Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το νερό με τη ζάχαρη. Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα, έως ότου ομογενοποιηθούν τελείως τα δύο συστατικά και δημιουργηθεί ένα λείο σιρόπι.
Κόβω από το γλαστράκι μου 10-15 φυλλαράκια μελισσόχορτο και τα πλένω καλά. Όπως είναι ολόκληρα τα τοποθετώ στον πάτο από ένα σουρωτήρι.
Αποστειρώνω ένα βαζάκι ή μπουκαλάκι. Μεταγγίζω το ζεστό σιρόπι στο αποστειρωμένο δοχείο: Τοποθετώ ένα χωνί (όπως κάνω και με το ελαιόλαδο) μέσα στο αποστειρωμένο μπουκάλι και στερεώνω μέσα το σουρωτήρι με τα φυλλαράκια από το μελισσόχορτο. Με προσοχή χύνω το ζαχαρένιο σιρόπι, το οποίο όπως περνά ζεστό, παίρνει μαζί του το άρωμα του μελισσόχορτου.
Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει λιγάκι και το τοποθετώ στο ψυγείο, να δροσίσει. Όποτε το χρειαστώ, περιχύνω τη ζουμερή φρουτοσαλάτα μου με αυτό για περισσότερη και διαφορετική γεύση!
Αν θέλω, μπορώ να σερβίρω τη φρουτοσαλάτα μου με γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος (σε άγλυκη σαντιγί ή υγρή). Μοιάζει περισσότερο με "γλυκό" έτσι!
~δοκίμασέ το!~
Το αβγόγλασο, όπως καταδεικνύει και το όνομά του, είναι γλάσο πανεύκολο, φτιαγμένο από αβγό. Για την ακρίβεια ασπράδι αβγού.
~
Είναι ιδιαίτερα βολικό, γιατί φτιάχνοντάς το και χρησιμοποιώντας απλώς ένα κορνέ, μπορείτε να γαρνίρετε τούρτες ακόμη και... πασχαλινά αβγά!