Κατηγορία: Γλυκές Πίτες
από το χρήστη: azzam
Γι'αυτή την εκδοχή της πορτοκαλόπιτας, χρησιμοποιώ όχι παντεσπάνι αλλά φύλλο Βυρηττού, το οποίο έχω πρώτα αφήσει να ξεραθεί!
Παίρνω μία συσκευασία από φύλλο Βυρηττού, απλώνω το φύλλο σε ζεστό περιβάλλον και το αφήνω 1 βράδυ να ξεραθεί! Την επομένη παίρνω τα φύλλα και με τα χέρια τα σπάω σε μεγάλα θρύμματα (όχι σκόνη!). Σε μια μπασίνα (μεγάλη, μεταλλική λεκάνη) βάζω τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και σπάω τα αβγά. Τα χτυπάω όλα μαζί με το σύρμα. Προσθέτω περίπου 250γρ. γιαούρτι πρόβειο και ξαναχτυπάω. Στο τέλος, ρίχνω το ξύσμα και το χυμό από τα πορτοκάλια, τη βανίλια, και το μπέικιν πάουντερ. Τα χτυπάω άλλη μια βόλτα και μετά προσθέτω τα φύλλα. Με τα χέρια ανακατεύω προς τα πάνω.
Λαδώνω τον πάτο από ένα ορθογώνιο ταψί, αδειάζω το μείγμα της πορτοκαλόπιτας και ψήνω στους 180° C σε κλασικό φούρνο μέχρι να ροδίσει η πίτα μου, για περίπου 40'. Την αφήνω να κρυώσει λίγο κι ετοιμάζω το σιρόπι.
Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνω τη ζάχαρη με το νερό κι ανακατεύω συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Αφήνω να πάρει μια βράση και προσθέτω το πορτοκάλι ολόκληρο, για το άρωμα, κι αν θέλω ρίχνω στην κατσαρόλα 1 ξυλαράκι κανέλα, επίσης για να πάρει άρωμα και 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό από λεμόνι, για να μη μας ζαχαρώσει το σιρόπι.
Σιροπιάζω όταν είναι το σιρόπι μου ζεστό!
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.
~
Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.
Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.
~
Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".
Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.
~
Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.
Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.
~
Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.
~
Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.